Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи осигуряват комуникациите на мисията на НАТО в Ирак

[post-views]
Българи осигуряват комуникациите на мисията на НАТО в Ирак

DCM-F ще изпълнява задачите си до ротацията в началото на следващата година

Българи осигуряват комуникациите на мисията на НАТО в Ирак

Български екип е водещ в Групата за комуникационна и информационна поддръжка (SSG) на мисията на Алианса по подпомагане и съветване в Ирак, съобщиха от Съвместното командване на силите. Става дума за Националния мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО (DCM-F). Българите носят отговорността за осигуряването на гарантирана, устойчива, непрекъсната и защитена комуникация на мисията на НАТО в Ирак със Съюзното съвместно командване на силите на Алианса в Неапол, ръководещо мисията. Неотдавна DCM-F отбеляза своята 10-годишнина.

SSG, в чийто състав е и българският модул, осигурява и множество услуги, подпомагащи процеса по планиране, управление, съветване и командване на мисията. Технически дейностите на екипа се подпомагат от Агенцията за комуникации и информация на НАТО.

Демонстрирайки ежедневно своя професионализъм, личният състав от българския мобилен комуникационен модул успешно се вписва в международната среда по време на мисията, като това се дължи главно на много добрата ефирност и съвместната работа между различните сегменти на Групата – сървърни, сателитни, криптографски системи, компютърни мрежи, фронт диск и логистично ядро, изтъкнаха от СКС.

След решение на правителството от април модулът ни започна участие в мисията в Ирак през юли. 11-те български военнослужещи с ръководител капитан Георги Иванов – заместник-командир на DCM-F бяха успешно дислоцирани в района на мисията в иракскта столица Багдад чрез съвместно планиран и координиран полет  между СКС и ВВС със самолет „Спартан”.

Модулът пое своите задачи от DCM-E – Румъния, чрез двуседмичен процес по плавно трансфериране на задачите и отговорностите. Българските воини затвърждават своя международен авторитет в състава на SSG, която се състои от 26 комуникационни специалисти от 3 държави – България, Италия и САЩ.

Предвижда се DCM-F да изпълнява задачите си до началото на следващата година, когато ще бъде ротиран от друго формирование от състава на 2-ри свързочен батальон на НАТО. След завръщането си в България те ще продължат работата по подготовката на ежегодните учения на НАТО, поддържане на готовност по осигуряване на операции и поддръжка на оперативната готовност на техниката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани