Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спартани в небето на България

[post-views]
Спартани в небето на България

Изпълниха полети на малка височина и преодоляване на противовъздушна отбрана

Старши лейтенант Виолета МЕРОДИЙСКА

Спартани в небето на България
Спартани в небето на България

Международната летателна тренировка European Spartan Exercise 2021 (ESE 2021) се провежда на летище Пловдив в периода от 23 септември 2021 г. до днес. В нея участва летателен и инженерно-технически състав на самолети C-27J „Спартан” от България, Италия, Литва и Словакия. Тренировката се провежда на летище Пловдив, като част от задачите се изпълняват на летище Чешнегирово, летище Безмер и авиационен полигон на ВВС „Елена”.

Цялостната организация на летателната тренировка е от българските ВВС и ръководител на летателната тренировка от българска страна е полковник Пейо Дончев от Командването на ВВС. Тактическият директор на тренировката е подполковник Денис Иноченти, а заместник-директор на тренировката е подполковник Антонио де Сеса, представител на Европейската агенция по отбрана.

По време на ЕSE 2021 военнотранспортните самолети C-27J отработиха тактически елементи на полета и изпълниха полети на малка височина и преодоляване на противовъздушната отбрана на страната. Бяха извършени задачи за авиомедицинска евакуация съвместно с екипи от Военномедицинска академия и екипи за авиомедицинска евакуация от Литва, както и задачи за симулирано десантиране на товари и десантиране по парашутен способ на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.

Бяха изпълнени и съвместни полети със самолети Су-25, като създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи бяха под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани