Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тренировка на мисията Air Policing

[post-views]
Тренировка на мисията Air Policing

Двойка МиГ-29 от авиобаза „Граф Игнатиево” и двойка Ф-16 от летище „Фетещи” на румънските Военновъздушни сили успешно изпълниха мисията Air Policing. Това стана по време на българско-румънската летателна тренировка Blue Bridge 2021.

В ролята на „самолет нарушител“ бе военнотранспортен самолет „Спартан“ C-27J от авиобаза „Враждебна”. Тренировката премина в две фази на съвместни действия. Първо двойка дежурни МиГ-29 излетя от авиобаза „Граф Игнатиево” със задача прехват, визуална идентификация и съпровождане на „самолета нарушител“ до напускане на българското въздушно пространство. Двойка Ф-16 от състава на румънските Военновъздушни сили отработи действията по приемане, съпровождане и принуждаване за кацане на военнотранспортния самолет в Румъния.

Вторият етап от сценария повтори действията по ескортиране и предаване от румънските на българските изтребители на „Спартан“ C-27J. Тренировъчните полети Blue Bridge за подготовка на екипажите, носещи бойно дежурство, се провеждат ежегодно от 2012 г. Целта им е постигане на точна координация и добра оперативна съвместимост при извършването на презгранични операции за контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани