Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция се подготвя за сухопътни битки, възстановява бронетанковите сили

[post-views]
Швеция се подготвя за сухопътни битки, възстановява бронетанковите сили

Министерството на отбраната на Швеция обяви началото на предприемане на мерки за възстановяване на бронетанковите сили. В момента сравнително новосформираният Готландски полк започна да възстановява танковата рота Lärbro. Планира се тази рота да бъде окомплектована с танкове Stridsvagn 122, които са лицензирано копие на немския основен боен танк Leopard 2. Съобщава изданието Army Recognition.

Нещо повече, много военни експерти отбелязват, че в случая на Швеция, която има доста скромен по световните стандарти танков парк, новината за възстановяването на танкова рота е наистина значителна.

Според данните, предоставени в открити източници, шведските въоръжени сили имат в баланса си само 122 единици Stridsvagn 122 основни бойни танка. Тези машини са доставени в периода 1997-2002 г., за да заместят легендарните танкове Stridsvagn 103. Обаче, в момента колко танка Stridsvagn 122 на въоръжение в Швеция са в боеготовност, не е неизвестно.

Наблюдатели от портала Army Recognition заявяват, че според тяхната информация работата по възстановяването на бронетанковия парк на шведската армия ще се извършва едновременно в две направления.

Паралелно с възстановяването на техническата готовност на самите танкове ще се проведе подготовка на инструктори за обучение на екипажи и подготовка на личния състав на самите танкови подразделения. Планира се всички дейности по възстановяване на техническата готовност на танковия парк на шведската армия да приключат до 2025 г.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани