Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия разкри облика на първата руска свръхлека ракета

[post-views]
Русия разположи нова ядрена ракета „Ярс“ в Калужка област

Министерството на отбраната представи техническите характеристики на новата руска свръхлека ракета-носител „Иркут“. Материалът е публикуван в новия брой на списанието „Космическая техника и технологии“, който е публикуван от ракетно-космическата корпорация „Энергия“.

Фактът, че Русия разработва универсален мобилен космически ракетен комплекс, наречен „Иркут“, стана известен в края на септември от годишния доклад на „Роскосмос“. Специалистите на „Енергия“ отбелязват, че проектът се изпълнява от „ЦНИИмаш“ АД.

Планира се новата ракета да бъде изстреляна от космодрома Плесецк. Предполага се, че тя ще бъде от два типа: за еднократна употреба и за многократна употреба с крила – завръщане на Земята

Стартовата маса на ракета за еднократна употреба ще бъде 23,6 тона. Тя ще може да изведе 584 килограма товар в ниска околоземна орбита (200 километра) и 84 килограма в геостационарна орбита. Ракетата за многократна употреба ще бъде по-тежка – 25 тона. Тя ще може да достави 398 килограма товар на околоземна орбита и 60 килограма на геостационарна орбита.

Предвижда се като гориво да се използва кислород – метан в ракетата и хептил с амил в горния блок (той получи името „модул на апогея“).

Първото изстрелване на двата типа носители е насрочено за 2024 г.

Известно е, че ЦНИИмаш разработва крилата ракета в рамките на опитно-конструкторската работа „Крыло-СВ“. По-рано обаче беше съобщено, че тази ракета ще бъде изстреляна от космодромите Капустин Яр и Восточен. Работата по проекта започна преди няколко години, а през февруари 2020 г. научно-техническият съвет на Фонда за перспективни изследвания реши да започне разработването на полетен демонстратор.

„Крыло-СВ“ е крилата степен за многократна употреба на ракета от лек клас. Размерите й са дължина – шест метра и 0,8 метра в диаметър. Ракетата ще може да достигне хиперзвукови скорости – до шест числа на Мах. Специално за нея се разработва нов двигател, наречен „Вихър“. Планира се след отделянето на втората степен първата да може да се връща на космодрума на крила и с използване на авиационен двигател.

Източник: pan.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани