Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните казаха, че няма да работят със САЩ в борбата срещу „Ислямска държава“

[post-views]
Талибаните забраняват дрогата и алкохола в Афганистан

Талибаните изключиха възможността за сътрудничество със САЩ в борбата срещу екстремистки групировки в Афганистан. Те заеха безкомпромисна позиция по този ключов въпрос преди първите преки разговори между бившите врагове след изтеглянето на Съединените щати от страната през август, предаде Асошиейтед прес.

Висши талибански служители и представители на Вашингтон ще се срещнат днес и утре в Доха, столицата на Катар. Служители на двете страни казаха, че ще обсъждат въпроси като борба с екстремистки групировки и евакуацията на чуждестранни граждани и афганистанци от страната. Талибаните показаха, че са склонни към сътрудничество по въпроса за евакуациите.

Говорител на талибаните каза, че те няма да предприемат съвместни действия сус САЩ срещу все по-активния клон на групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Афганиста. ИД пое отговорност за редица нападения, включително самоубийствен атентат, който причини смъртта на 46 мюсюлмани от шиитското малцинство и рани десетки други по време на молитва в джамия.

„Можем сами да се справим с ИД“, подчерта говорителят.

Групировката провежда постоянни атаки срещу шиитите в страната, откакто започна действия в източната част на Афганистан през 2014 г.

Срещите през уикенда в Доха са първите след изтеглянето на американските въоръжени сили от Афганистан в края на август, което сложи край на 20 години военно присъствие, а талибаните завзеха властта в държавата. Съединените щати ясно заявиха, че разговорите не са част от подготовка за признаване на талибанското правителство.

Преговорите бяха предшествани и от трудни двудневни дискусии между пакистански служители и заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман в Исламабад. Афганистан беше централен въпрос и в тези дискусии. Пакистански служители призоваха САЩ да започнат контакти с новите управници на Афганистан и да освободят милиарди долари от международни фондове, за да предотвратят икономически срив.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани