Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еврокомисията готви пътна карта за българско-македонския спор

[post-views]
Еврокомисията готви пътна карта  за българско-македонския спор

ЕС не се ангажира с крайна дата за интеграцията на Западните Балкани

ЕК изготвя пътна карта, която да представи практическите стъпки към решаването на проблемите между България и Република Северна Македония (РСМ). Това заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференцията след срещата на Европейския съвет в Словения. „ЕК усилено работи, за да открие големите проблеми в двустранните теми на България и РСМ и да подготви пътна карта, за да има практически стъпки към решаване на проблемите“, обяви тя.

Огромното мнозинство от държавите – членки на ЕС, подкрепят присъединяването на РСМ и Албания, увери председателката. Тази част от изявлението ѝ бе отговор на въпрос на журналист, който посочи, че в декларацията след срещата на Европейския съвет няма поставен краен срок или поне график с конкретни фази по присъединяването на държави от Западните Балкани.

На пресконференцията говори и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който спомена за прегради пред разширяването на съюза отвъд споровете между България и РСМ или Сърбия и Косово – шестте страни от Западните Балкани тепърва трябва да извършат реформи в областта на върховенството на закона, свободата на медиите, икономиката и др.

На срещата на Европейския съвет се потвърди информацията от Брюксел, че е отхвърлено искането на Словения евролидерите да посочат „краен срок“, в който да се ангажират с интеграцията на Западните Балкани. Словенският премиер Янез Янша предлагаше годината да е 2030-а (след като обещанието за 2025-а изглежда неизпълнимо), но много държави не се съгласиха. Освен Любляна за включването на дата се е застъпила и Виена, но без резултат. Според Янша обаче има съгласие между лидерите за „фокусиране върху европейската перспектива“ на Западните Балкани в следващото десетилетие; освен това решението все пак да се спомене разширяването е „огромен стимул“ за Западните Балкани.

Предложението за задаването на дати е било обречено от самото начало, след като германският канцлер заяви, че „не вярва в подобни решения, а в това, да изпълняваме обещанията си“ и в изпълнението на условията от Западните Балкани. Самият Янша се поправи в хода на пресконференцията и обясни, че нямал предвид краен срок, когато преговарял с колегите си, а ясен „график“ за интеграционния процес. Засега компромисният вариант като награда за постигнатите (макар и недостатъчни) реформи е в предлагане на още средства в трудни икономически времена. Икономическият и инвестиционният план трябва да предоставят „безпрецедентна финансова подкрепа“ за региона в следващите 7 години. Това включва 9 млрд. грантове за икономическо възстановяване, зелен преход, регионално сътрудничество и конвергенция с ЕС, както и опити да се привлекат публични и частни инвестиции чрез гаранционния фонд за Западните Балкани с потенциал да достигнат 20 млрд. долара.

САЩ имат 3750 ядрени оръжия

Държавният департамент разкри броя на ядрените оръжия в американския арсенал. Според външнополитическото ведомство на САЩ това ще помогне на глобалните усилия за контрол върху разпространението на тези оръжия, предаде „Асошиейтед прес“. Решението представлява промяна в сравнение с политиката на правителството на предишния американски президент Доналд Тръмп. Правителството на сегашния президент Джо Байдън прави преглед на политиката в областта на ядрените оръжия, който се очаква да приключи в началото на следващата година.

Държавният департамент заяви, че оръжията на САЩ, включително активните, както и тези на дългосрочно съхранение, са наброявали 3750 към септември 2020 г. За сравнение през 2019 г. те са били 3805, а през 2018 г. – 3119. През 2003 г. ядреният арсенал на САЩ наброяваше малко повече от 10 000 оръжия, а най-големият им брой беше през 1967 г. – 31 255.

САЩ за последно разкриха броя на ядрените си оръжия през март 2018 г., когато казаха, че те са били 3822 към септември 2017 г. Това беше в началото на президентството на Тръмп, чието правителство впоследствие пазеше в тайна актуалната информация за броя на ядрените оръжия. Както и досега обаче, САЩ не разкриват местоположението на своите ядрени бойни глави в чужбина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани