Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кораби се отбраняват срещу условен противник

[post-views]
Кораби се отбраняват срещу условен противник

Атанас ПАНАЙОТОВ

Продължава интензивната бойна подготовка на море

И през тази седмицакораби от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море. На 5 и 6 октомври малкият военен транспорт „Сириус“ с командир капитан-лейтенант Мартин Петров проведе своето второ тактическо учение на единичния кораб. По време на плаването се отработиха задачи по използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море и на котвена стоянка, тренировки и учения по борба за живучест на кораба, защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие. Отразяването на атаките от въздушен противник бе осъществено чрез стрелба по въздушна цел.

За времето от 4 до 8 октомври кораби от състава на 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение – Варна, осъществяват планирана подготовка на море. На танкера бункеровчик „Балчик“ с командир лейтенант Ясен Златанов и осигуряващ командир капитан III ранг Павел Павлов в рамките на тактическото учение на единичния кораб се отработват елементи от противовъздушна и противоминна отбрана, плаване в сложни условия и тренировки на екипажа по борба за живучест и напускане на кораба.

Спасителният кораб „Протео“ с командир капитан III ранг Тенко Стефанов изпълнява планираната подготовка по линия на проекта „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“. Част от тази подготовка е провеждането на експериментални водолазни спускания за валидиране на нови декомпресионни таблици и процедури в интерес на развитието на дълбоководни водолазни способности във ВМС. С участието на патрулен катер № 213 с командир мичман Валентин Зенгинов двата кораба отработиха елементи по медицинска евакуация на пострадал личен състав и саморемонт на море. Продължава участието на базовия миночистач „Шквал” с командир капитан III ранг Христо Генчев в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2). На 30 септември корабът напусна пристанище Батуми, Република Грузия, и започна прехода си към гр. Самсун, Република Турция, където пристигна на 7 октомври.

Най-ново

Единична публикация

Избрани