Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС открива свое представителство на Арктика

[post-views]
ЕС открива свое представителство на Арктика

Европейският съюз взе решение да стъпи на Арктика заради естеството на геополитическите интереси в района. За целта на пресконференция бе обявено, че ЕС ще открие свое официално представителство в Гренландия.

Европейският комисар по околната среда, океаните и риболова Вирджиниус Синкевичюс посочи по време на пресконференцията, че районът на Арктика се затопля до три пъти по-бързо от останалата част от планетата и допълни, че „Брюксел желае да предприеме мерки, за да промени ситуацията“.

Районът на Арктика се изменя невероятно бързо поради глобалното затопляне, надпреварата за природни ресурси и геополитическото му място, обясни от своя страна външният министър на ЕС Жозеп Борел, цитиран от 20minutos.

Европа трябва да защити своите геополитически интереси, за да осигури стабилност, сигурност и сътрудничество в региона, добави още първият дипломат на Общността.

От Брюксел считат, че районът на Арктика е от ключово стратегическо значение по отношение на климатичните промени, добива на сурови материали и геостратегическото влияние, поради което Общността е готова „да поеме своята отговорност в региона“.

Източник: novini.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани