Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван отказва да започне война с Китай

[post-views]
На летището в Тайпе са засилени мерките за сигурност след бомбена заплаха

Тайван категорично няма да започне война с Китай. Това заяви в парламента тайванският министър на отбраната Чиу Куо-ченг, цитиран от „Ройтерс“.

Уверението му идва на фона на нарастващото напрежение в Тайвански проток.

Припомняме, миналата седмица Чиу Куо-ченг заяви, че военната агресия от страна на Китай, който претендира, че Тайван е негова територия, е най-острата от повече от 40 години насам. Той изрази опасение, че Китай вече има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 г.

От своя страна САЩ – основният военен доставчик на Тайван, потвърди своя твърд ангажимент към Тайван и също разкритикува Китай. Пекин обвинява политиката на Вашингтон в подкрепа на Тайван с продажби на оръжия и изпращане на военни кораби през Тайванския проток за повишаване на напрежението.

Тайван има своя собствена конституция, военни и демократично избрани лидери и се смята за суверенна държава. Пекин обаче разглежда Тайван като отцепила се провинция и не изключва възможната употреба на сила за постигане на обединение с острова.

Китайският президент Си Дзинпин иска обединението да се осъществи по принципа „една държава, две системи“, подобен на този, използван в Хонконг, който е част от Китай, но има известна степен на автономия.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани