Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните призовават САЩ да премахнат техни членове от списъци с терористи

[post-views]
Талибаните призовават САЩ да премахнат техни членове от списъци с терористи

Талибаните призовават САЩ да премахнат техни членове от списъци с терористи

Министърът на информацията и културата в временния кабинет на министрите на Афганистан, Khairullah Khairhwa, отбеляза, че талибаните вече са изпълнили всички свои задължения, а международната общност все още не

Радикалното талибанско движение, завзело властта в Афганистан , призовава американските власти да изключат негови членове от списъците на терористите. Това заяви министърът на информацията и културата, назначен от талибаните в временния кабинет на министрите на Афганистан, Хайрулла Хайрхва.

„Американците трябва да преразгледат вижданията си за включването на представители на талибаните в списъците на терористи. <...> Те използват присъствието на наши представители в тези списъци като инструмент за натиск върху временното правителство на Афганистан. Ние настояваме те да се придържат към дипломатически методи, защото според мен това няма да им донесе никаква полза в бъдеще “, каза той в интервю за катарския телевизионен канал Al Jazeera, разпространено в сряда вечерта.

„Призоваваме американците да ни дадат възможност да служим на своя народ, въпреки че ние и нашите хора разбираме, че някои държави все още не са напълно искрени с нас. Ако САЩ не изключат талибаните от тези списъци, ще има отговор от наша страна, защото те няма да изпълнят обещанията си към нас. Ние вече изпълнихме всичките си задължения, но международната общност все още не го направи “, каза Хайрхва.

Представителят на радикалите за пореден път посочи, че на афганистанска територия няма терористична заплаха, по -специално от групата „Ислямска държава“ (ИД), „Ако присъствието на ИД в Афганистан беше от полза за някого, това беше само за предишното афганистанско ръководство“, каза член на временния кабинет.

Редица представители на временното правителство на Афганистан, сформирано от талибаните, са в международни санкции или са включени в списъка на терористите в някои страни. По -специално, молата Мохамад Хасан Ахунд, който оглавява кабинета на министрите, беше включен в списъка на ООН за санкции през 2001 г., а ФБР назначи награда от 10 милиона долара за шефа на ръководителя на МВР на Афганистан, назначен от радикалите , Сираджудин Хакани. В допълнение, няколко членове на радикалното движение излежават присъдите си в американския затвор в Гуантанамо, включително Хайрхва, който е бил там от 2002 до 2014 г.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани