Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две гайди във военен оркестър

[post-views]

Събитията и тържествата в 61-ва бригада започват с химна „Стайкова могила”

На честването на празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово – 2 октомври, прозвуча химнът на военното формирование. Всъщност от 6–7 месеца със „Стайкова могила” вече започват всички по-важни събития и тържества в бригадата. Този позабравен във времето химн беше възстановен през 2014 г. от диригента на военния духов оркестър капитан Анатолий Габров, но след неговото напускане отново не се свиреше. Сегашният диригент на оркестъра капитан Йордан Илиев възвърна традицията и сега със „Стайкова могила” започват и общите строявания на бригадата.

Каква е историята на този химн? Воините от 28-и Стремски пехотен полк, един от предшествениците на 61-ва бригада, участват в Първата световна война. Паметни са дните от 13 октомври до 28 ноември 1916 г., когато с кръв е написана епопеята при Завоя на река Черна. Фелдфебел Стайко Василев Бакалов на безименна кота с четири тежки картечници в продължение на няколко часа задържа настъплението на елитен полк на противника, прикривайки отстъплението на своите другари. През тази война се ражда маршът на 28-и полк „Стайкова могила”.

И друга изненада имаше за гостите на празника на бригадата. В концертната програма бяха включени разнообразни изпълнения, с много ръкопляскания присъстващите посрещаха и изпращаха младите таланти от вокална група „Карловойс” към Военния клуб в Карлово. И изведнъж обстановката се промени. Писнаха гайди и от подножието на Стара планина  зрителите сякаш се пренесоха на зелени родопски поляни. Странно, но красиво се сляха звуците на гайдите с тези на останалите музикални инструменти. И овациите съпровождаха мелодиите до техния край…

Кои бяха гайдарите? Младши сержантите Гроздан Начев и Петър Любчев са завършили Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив с профил „Гайда”, но на конкурса за прием във Военния духов оркестър се явиха с кларинет. След като ги чух как свирят на гайда, реших да направя нещо по-интересно. Мелодиите са на известни тракийски оркестри, но аранжиментът е мой. Това не е правено досега. Скоро участвахме на празник на духовите оркестри в Оряхово и като чуха гайдите, хората бяха във възторг, отбеляза капитан Йордан Илиев.

Той е диригент на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада вече шеста година.

Роден е в гр. Попово. Завършил е „Музикална педагогика” в Шуменския университет. Пианист е, но в оркестъра е свирил на саксофон. След конкурс става диригент. За първи път в историята на духовите оркестри се внедряват гайди. Досега не е правена такава колаборация. Изпълняваме стандартните маршове за духовите оркестри, но репертоарът ни е нов, коренно различен от предишни години, гледаме музиката да бъде актуална, популярна, съвременна… Произведенията да се харесват и на най-малките, и на най-възрастните, посочи още диригентът на оркестъра. Съпругата му Анита Илиева е музикантка, ръководител е на групата „Карловойс”, а дъщеря му Дани Илиева е талантлива малка певица. Може да се каже, че всекидневието му е музика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Избрани