Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Циркон” полетя успешно и от подводница

[post-views]
„Циркон” полетя успешно и от подводница

Димитър СТАВРЕВ

В началото на октомври ракетата стартира от надводно и подводно положение

На 4 октомври министерството на отбраната на Русия съобщи, че: „Многоцелевата атомна подводница проект 885 „Северодвинск” (тип „Ясень”) успешно осъществи първия изпитателен пуск на хиперзвукова противокорабна ракета „Циркон” от акваторията на Баренцово море. Стрелбата бе произведена по условна морска цел в Баренцово море. По данни на обективния контрол полетът на ракетата съответства на посочените параметри, тя порази условната цел”.

Няколко часа по-късно същия ден отново многоцелевата атомна подводница проект 885 „Северодвинск” осъществи и подводен пуск на „Циркон”. Според МО на Руската федерация изстрелването е извършено от дълбочина 40 м от акваторията на Бяло море по условна цел в Баренцово море: „Според данните на обективния контрол полетът на ракетата от излизане от водата до поразяване на условна цел напълно съответства на посочените параметри”.

В началото на октомври 2021 г. стана известно, че летателно-конструкторските изпитания на „Циркон” са завършили успешно от надводен носител – лидерната фрегата проект 22350 „Адмирал Горшков”.

В края на август т. г. по време на международния военнотехнически форум „Армия-2021” МО на Русия подписа договор за доставка на хиперзвукови ракети „Циркон”. Според генералния директор на НПО „Машиностроение” Александър Леонов, проектант на ракетата, този договор е със срок до 2025 г.

Според открити данни обсегът на хиперзвуковата противокорабна ракета 3M22 „Циркон” надвишава 1000 км, скоростта на полета е Мах 4–6 (4900–7350 км/ч). Ракетите „Циркон” се изстрелват от универсалните корабни установки за вертикален старт 3С14 (УКСК). Те дават възможност да се използва цялото семейство ракети „Калибр НК” и „Оникс”.

Нов снайпер заменя легендата „Драгунов”

От февруари 2021 г. през цикъл от държавните тестове премина снайперската пушка на Чукавин (СВЧ), която ще замени във войските сега използваната и легендарна снайперска пушка „Драгунов” (СВД). Това съобщиха от концерна „Калашников” и уточниха: „След като резултатите от тестовете бъдат документирани, се очаква да бъде прието на въоръжение новото моделно семейство от снайперски пушки”.

СВЧ е семейство снайпери от ново поколение. То трябва да гарантира унищожаването на единични цели още с първия изстрел на разстояние до 1 км. СВЧ е проектирана на базата на пушката СВК-2016. За първи път тя бе представена на отбранителното изложение „Армия-2017”.

Според „Калашников” високоточната пушка е направена по схема, необичайна за руската оръжейна школа: почти цялото натоварване се поема от стоманената част на конструкцията. Това намалява теглото й и повишава нейната надеждност. Снайперът е разработен по т. нар. схема „завеса”: нейните вътрешни механизми са условно разделени на горна и долна част. Горната част е изработена от стомана и поема цялото натоварване при стрелба. Цевта на пушката е здраво монтирана върху нея. Това позволява долната част да е възможно най-лека, тъй като не е подложена на вибрации, а монтираните върху нея елементи могат да бъдат изработени от леки полимерни материали. Този дизайн се различава значително от оформлението на СВД или AKM, където основните конструктивни елементи са инсталирани отдолу, което ограничава дизайнерите в използването на полимерни материали.

Пушката е предназначена да поразява жива сила на малки и средни разстояния в общовойскови бой, а може да се използва и в близък бой. СВЧ има телескопичен приклад с регулиране на подбузника. На релси Picatinny, разположени по цялата дължина на пушката, могат да се интегрират различни приспособления като оптични и ИЧ прицели, тактически фенерчета и др. Прикладът, цевната кутия и цевта са на една и съща линия, което намалява отката. Теглото е 4,2 кг.

СВЧ има 3 модификации. Базовият модел има пълнител, аналогичен на СВД, с калибър 7,62х54 мм с 10 патрона. Има и пълнители с повишен капацитет – за 15 или 20 патрона. Втората модификация е с калибър 7,62×51 (НАТО), който е най-популярният боеприпас за снайперски пушки в света. За този патрон ще има различен пълнител с капацитет 10 патрона. Третата модификация е с калибър .338 Lapua Magnum (8,6х70 мм). Снайперът с този патрон ще има по-голяма цевна кутия, по-дълга цев и различни дулна спирачка и затвор.

Италия се отказва от дронове, купува самолети

Италия обяви, че ще закупи 6 нови самолета P.180 Avanti Evo от компанията Piaggio Aerospace, за да помогне за спасяването й, и посочи, че правителството се отказва от дългогодишни планове за закупуване на безпилотни летателни апарати от компанията, слагайки край на злополучната история на БЛА Hammerhead.

МО на Италия ще похарчи 171 млн. евро за закупуване на 6-те турбовитлови самолета, както и за полетен симулатор и ремонт на двигателите. Самолетът, който допълва съществуващия флот от P.180, ще се използва за транспорт, разузнаване и специални мисии.

Покупката идва в подходящ момент за фирмата, поставяйки я на по-стабилна финансова основа, докато тя се предлага за продажба след 3-годишен престой в банкрут.

През 2019 г. Италия обеща да купи 4 от БЛА P1.HH – безпилотната версия на P.180, създадена в инициативен порядък от Piaggio и наречена Hammerhead. Дронът първоначално бе в списъка за пазаруване на Обединените арабски емирства, след като Piaggio бе закупена през 2014 г. от Mubadala Development Company, базирана в Абу Даби стратегическа инвестиционна компания. ОАЕ искаха да купят БЛА Hammerhead, ако и Италия купи от него. Но когато Италия се отдръпна от покупката, инвеститорите от ОАЕ си тръгнаха, отмениха поръчките и оставиха фирмата в несъстоятелност през 2018 г., поставяйки в опасност стотици работни места в Piaggio и оставяйки фирмата с почти завършени дронове P1.HH.

Италия реши да закупи дроновете през 2019 г., въпреки че командващият на ВВС на Италия заяви в парламента, че не иска тези БЛА. Три години по-късно правителството, изглежда, е решило, че може да избегне закупуването на БЛА, оставяйки програмата да умре, като просто премине към закупуване на пилотирани самолети от фирмата, за да изпълни обещанието си за генериране на приходи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани