Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай: САЩ отвориха кутията на Пандора в Азия при създаването на AUKUS

[post-views]
Китай: САЩ отвориха кутията на Пандора в Азия при създаването на AUKUS

Китайският посланик в Сингапур заяви, че САЩ са отворили кутия на Пандора в Азия при създаването на AUKUS

Действията на Вашингтон ще допринесат за по-ниски нива на доверие и надпревара във въоръжаването, каза Хонг Сяойонг

Съединените щати, създавайки формата за сигурност AUKUS с Австралия и Великобритания, отвориха кутията на Пандора в Азия, която може да доведе до надпревара във въоръжаването. Посланикът на Китайската народна република в Сингапур Хонг Сяоюн пише за това в авторска статия, публикувана в четвъртък във вестник The Straits Times.

„AUKUS отваря кутията на Пандора, която няма да донесе просперитет или стабилност в [Азиатско-тихоокеанския] регион, но вместо това ще допринесе за спад на доверието и надпревара във въоръжаването, може би дори военна конфронтация. И това не представлява интерес за никоя регионална държава. „, – подчерта дипломатът.

Пекин, каза той, „привлече вниманието към неотдавнашните изявления на Байдън за нежелание за нова студена война“. В същото време „действията на САЩ едва ли ще изглеждат убедителни в това отношение“, каза посланикът. „От Алианса (Five Eyes, който включва Австралия, Обединеното кралство, Канада, Нова Зеландия и САЩ), Четиристранния диалог за сигурност (Австралия, Индия, САЩ и Япония) до AUKUS, Вашингтон формира все повече и повече малки съюзи, които все повече водят до напрежение“, каза дипломатът. „Така че“, продължи той, „трябва да попитате какво точно искат САЩ в региона.“ „Много учени посочват, че всички тези механизми са насочени срещу Китай и това води до конфронтация между много сили“, казва Хонг Сяоюн.

„Правителството на САЩ винаги се е хвалило, че подкрепя основан на правила международен ред. Освен това САЩ винаги са били начело на всички процеси, свързани с ядрените проблеми на Северна Корея и Иран, първите наложили едностранни санкции срещу тях “, каза дипломатът. „Въпреки това, в случая с Австралия, те очевидно омаловажават важността на проблема с неразпространението. Такъв контраст прилича на двойни стандарти“, каза посланикът. „И е ли правилото, основано на двойни стандарти, да го наречем правило“, добави Хонг Сяоюн.

Лидерите на Австралия, Великобритания и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество AUKUS на 15 септември, което включва изграждането на най -малко осем ядрени подводници от Канбера по американска технология, първата от които ще влезе в експлоатация през 2036 г.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани