Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Прометей” ще охранява небето над Москва

[post-views]
„Прометей” ще охранява небето над Москва

Димитър СТАВРЕВ

Руските ВКС получиха първия бригаден комплект от ЗРК С-500

На 13 октомври стана известно, че първият бригаден комплект от най-новия зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) С-500 „Прометей” е постъпил на въоръжение в 15-а армия с особено назначение на руските военно-космически сили (ВКС), прикриваща Москва и Централния индустриален район. Това съобщи пред ТАСС източник, близък до МО на Руската федерация.

„Първият бригаден комплект С-500 постъпи на въоръжение във формированието, което е на бойно дежурство за защита и отбрана на въздушно-космическото пространство над столицата на страната”, заяви източникът, без да уточни състава на формированието и датата на постъпването на въоръжението.

Според събеседника на ТАСС вторият бригаден комплект от ЗРК С-500 „Прометей” ще бъде прехвърлен на ВКС през първата половина на 2022 г. Той припомни, че придобиването на новата зенитно-ракетна система става на базата на многогодишен договор.

С-500 е универсална система за прехващане на цели на големи разстояния и височина с повишен потенциал за противоракетна отбрана (ПРО). Предполага се, че „Прометей” е в състояние да унищожи всички съществуващи и потенциални средства за космическа атака, включително бойни глави на междуконтинентални балистични ракети (МБР) на височина до 200 км и на разстояние до 500 км.

В края на август по време на отбранителното изложение „Армия-2021” вицепремиерът на Руската федерация Юрий Борисов заяви, че ЗРК С-500 вече са в серийно производство и доставките за войските ще започнат до края на настоящата година. Ден по-рано, на 12 октомври, стана известно, че системата С-500 се планира да се използва съвместно със зенитно-ракетния артилерийски комплекс с малък обсег „Панцир-СМ”.

Американска ракета прелетя рекордна дистанция

Ракетата Precision Strike Missile (PrSM), разработвана от Lockheed Martin за американските СВ, счупи рекорда си за прелетяно разстояние по време на тест. Той се е провел на 13 октомври в авиабаза Vandenberg (Калифорния). Компанията и армията са провели досега 5 поредни успешни летателни теста. Lockheed Martin не разкри разстоянието, което PrSM е изминала в полетния си тест, но целта на изпитанието е била да се види точно колко далеч може да прелети ракетата извън заложеното изискване от 499 км.

Raytheon is developing DeepStrike to meet the U.S. Army’s Precision Strike Missile requirement.

Първоначалните планове за ракетата бяха тя да има обсег от максимум 499 км, но оттеглянето на САЩ през 2019 г. от Договора за ядрените сили със среден и малък обсег, който забраняваше разработването на ракети с обсег между 499 и 5000 км, позволи на американските СВ да разработват ракета, която лети по-далеч.

Американските СВ одобриха програмата PrSM за преминаване към фазата на инженеринг и развитие на производството на 30 септември и възложиха на Lockheed договор на стойност $ 62 млн. за постигане на начални оперативни способности. Американските СВ ще постигнат първоначално въвеждане на ракетата през фискалната 2023 г.

PrSM е приоритетна програма за армията и е предназначена да замени армейската тактически ракетна система (ATACMS). Ракетата ще изиграе важна роля в бъдещите възможности за далечни удари, необходими за противодействие на руските и китайските способности. Според Lockheed Martin PrSM е прелетяла рекордно разстояние през май 2021 г., достигайки „повече от” 400 км по време на тест на полигона White Sands (Ню Мексико). PrSM осъществи 3 полетни теста миналата година.

Нов патрулен кораб във флота на Аржентина

Третият от четирите аржентински офшорни патрулни кораба (OPV), поръчани от ВМС на страната, тип OPV 87 с номер и име P-53 A.R.A. Storni бе доставен на 13 октомври в присъствие на кап. Сантяго Вилемур, представител на аржентинския флот във Франция. В Конкарно (Бретан) той предаде командването на кораба на командир Оскар Латор. Доставка бе извършена от екипите на Naval Group и Kership съвместно предприятие между Piriou и Naval Group. Това е част от договора, подписан от Naval Group с Аржентина през 2019 г. за доставката на 4 многоцелеви патрулни кораба.

Първият кораб Р-51 A.R.A. Bouchard (бивш френски L’Adroit) бе доставен през декември 2020 г., а вторият Р-52 A.R.A Piedrabuena – на 13 април тази година. С доставката на P-53 A.R.A. Storni програмата продължава да напредва, като е планирано последният кораб да бъде доставен през април 2022 г.

Плавателният съд има ледови клас и е адаптиран за навигация в студените води на Антарктида. Корабите в серията (от втория нататък) имат водоизместване 1450 т, дължина 87 м, широчина 11 м, газене 3,3 м. Двигателната установка включва 2 дизелови двигателя с мощност 7500 к.с., които осигуряват скорост от 21 възла. Далечината на плаване е 8000 морски мили при скорост 12 възла. Автономността е 30 дни. Екипажът е 30 души с възможност за превозване на още 29 души. Въоръжението е едно основно 30-мм оръдие Leonardo Marlin и две 12,4-мм картечници. На борда може да се базира 5-тонен вертолет, а на летателната площадка може да каца 10-тонен вертолет. В хангара има място и за един БЛА Schiebel Camcopter S-100.

Най-ново

Единична публикация

Избрани