Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Amazon започва да работи за британското разузнаване

[post-views]
„Амазон“ иска да обучи 2 млн. души на работа с изкуствен интелект

Американският гигант вече си сътрудничи с ЦРУ

Съхранява класифицитаната информация

Британското контраразузнаване (MI-5), външното разузнаване (MI-6) и електронното разузнаване (GCHQ) възложиха на американската компания Amazon договор за разработване на облачна услуга за сигурно съхранение и обработка на класифицирана информация. Това разкри Financial Times.

Това ще позволи на разузнавателните служби на кралството лесно да

обменят информация  помежду си

и с други ключови отдели, както и да извършват зад ълбочен анализ на данни с помощта на изкуствен интелект.

Договорът е подписан тази година, но условията му няма да бъдат оповестявани. През следващите 10 години британските разузнавателни служби ще похарчат от 700 милиона до 1,4 милиарда долара за услуги на облачната платформа Amazon Web Services (AWS).

Financial Times припомня, че това е първото подобно споразумение за Великобритания. Първо ЦРУ се съгласи да си сътрудничи с Amazon Web Services още през 2013 г.

Според бившия ръководител на Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC) Киърън Мартин новото технологично решение ще позволи на разузнавателната общност да прекарва минути в търсене на необходимата информация в обща база данни, а не седмици и месеци.

Използването на изкуствен интелект ще опрости задачи като намиране на гласа на конкретен човек в голям аудиоархив и превод на неговата реч.

Планира се данните да се съхраняват във Великобритания, Amazon няма да има достъп до тях. Един от интервюираните от Financial Times експерти смята, че като поверява държавните тайни на американска компания, Великобритания рискува да пожертва своя суверенитет.

Опитите на Лондон да намери британски доставчик, който да се конкурира с Amazon Web Services, завършиха с неуспех.

От своя страна Франция тази година обяви създаването на суверенна облачна платформа за нуждите на своите правителствени агенции.

Преди година Европейският съюз официално обвини американския гигант Amazon в нарушаване на европейските закони за конкуренция с контрола си на онлайн пазара.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че Брюксел е уведомил компанията за позицията си и ще започне второ официално разследване.

Второто разследване е свързано с това дали услугата Prime на „Амазон“ и buy box, които се появяват на екрана, „изкуствено“ насочват клиентите към продавачите, използвайки логистичната услуга на „Амазон“.

Ние достигнахме до предварително заключение, че „Амазон“ незаконно злоупотребява с доминиращата си позиция като доставчик на пазарна услуга в Германия и Франция, написа еврокомисарят в Twitter. Amazon може да използва чувствителни данни в голям мащаб, за да се конкурира с по-малките търговци на дребно.

Вестагер заяви пред журналисти в Брюксел, че трябва да са сигурни, че платформи с двойна роля с пазарна мощ, такива като „Амазон“, не изопачават конкуренцията.

Преди месеци пък договорът на Пентагона за JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) на стойност 10 милиарда долара беше отменен от самото Министерство на отбраната на САЩ.

Договорът беше предназначен за модернизиране на ИТ операциите на Пентагона. Облачната инфраструктура се отнася до сървърите, съхранението, изчисленията и защитата, които хостват виртуализпрани данни. По този начин Пентагонът обяви нов договор за много доставчици, известен като

Съвместна Способност  за облачни  военни бойци

Министерството заяви, че планира да поиска предложения за договори както от Amazon, така и от Microsoft, като добави, че те са единствените доставчици на облак, които могат да отговорят на техните нужди.

Източник: в.“Монитор“       

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани