Информационен център на Министерство на oтбраната

Възпирането и отбраната са във фокуса на НАТО

Възпирането и отбраната са във фокуса на НАТО

Министърът на отбраната Георги Панайотов участва в срещата на министрите на отбраната на страните от Алианса

„Ние вярваме, че възпирането и отбраната ще останат в центъра на усилията при по-нататъшната адаптация на НАТО, подкрепени от чл. 5 от Вашингтонския договор, и оставаме ангажирани към запазване на трансатлантическата връзка.” Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов на редовната среща на министрите на отбраната на страните – членки на НАТО, която се проведе в Брюксел, съобщиха от МО. Министър Панайотов потвърди подкрепата на България към колективния ангажимент за повишаване на единството и солидарността в Алианса.

Възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО в контекста на  предстоящата среща на върха в Мадрид през 2022 г. беше обсъден в първия работен ден от срещата, който започна със заседание във формат „30”. Министрите на отбраната приеха пакетите „Цели за способности 2021” на съюзниците, необходими за постигане на нивото на амбиция на Алианса, с което изпратиха ясен сигнал за съюзнически решителност, сплотеност и солидарност. Беше одобрена и Стратегията на НАТО за изкуствен интелект, която цели да даде основа за въвеждането и прилагането на изкуствения интелект по отговорен начин за целите на отбраната и сигурността.

Във фокуса на дискусиите бяха и поуките от действията на НАТО в Афганистан, както и значението им с оглед на борбата с тероризма. Министър Панайотов отбеляза, че продължителната политическа ангажираност в борбата с тероризма е от съществено значение и ние очакваме новата Стратегическа концепция на Алианса да засегне този въпрос.

Срещата на министрите на отбраната на страните – членки на НАТО, продължи със сесия, на която бяха разгледани геостратегическите предизвикателства пред сигурността. Във форума участваха Върховният представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Съюзниците обсъдиха възможности за по-тясно сътрудничество между организациите в контекста на изготвянето на новата Стратегическа концепция на НАТО и Стратегическия компас на ЕС. Непосредствено преди срещата се проведе осмата неформална среща на съюзниците, участващи в инициативата „Концепция за рамкова държава”, в групата, ръководена от Германия, на която беше одобрен пети доклад за напредъка по реализиране на концепцията. В своето изказване министър Георги Панайотов заяви, че българската страна разглежда „Концепцията за рамкова държава” като важен механизъм за споделяне на тежестите в НАТО чрез сътрудничество в съвместното изграждане и развитие на оперативно съвместими и подготвени сили на НАТО.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top