Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На „Корен” е върхът на подготовката

[post-views]
На „Корен” е върхът на подготовката

На полевото лагерно обучение се поддържат способностите на 4-ти артилерийски полк

На учебния полигон „Корен” приключи полевото лагерно обучение на 4-ти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски, започнало на 18 октомври. В него участваха близо 500 военнослужещи със 100 броя бойна, специална и спомагателна техника. Привлечени бяха и курсанти от НВУ „Васил Левски”, които са на стаж при артилеристите. Началник на лагерния сбор бе командирът на 4-ти полк полковник Красимир Ташев.

Как започна подготовката? Първи „в боя” се включиха воините от състава на противотанковия дивизион с командир подполковник Коста Делев. Батареята на капитан Любен Ненов с противотанков управляем ракетен комплекс (ПТУРК) „Конкурс” изпълни огневи задачи по поразяване на бронирани цели на противника. И както винаги, стремежът беше всяка изстреляна ракета да порази целта. Важен елемент от състоялото се тактическо учение с бойни стрелби на батареята беше маньовърът.

Полковник Ташев обясни, че учението е трябвало да бъде проведено от друг командир на батарея, но поради заболяването му се е наложила смяна. И е било взето решение да го замести капитан Ненов и със своята батарея той да изпълни планираните задачи.

Последва тактическо  учение с бойни стрелби на реактивния дивизион с командир подполковник Недялко Киров. Използвани бяха щатни снаряди на 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”. И тук бе обърнато особено внимание на бързия маньовър и скритото придвижване на машините при смяната на позициите.

Заместник-командирът на огневи взвод от реактивния дивизион старши сержант Борис Кръстев обясни, че след учението се включват в управлението на огъня на полка. Той е от 21 години на служба в реактивния дивизион и оттогава не е пропускал полева подготовка на „Корен”. Бил е командир на отделение и сега е заместник-командир на взвод, но в момента няма офицер командир на взвод, така че той изпълнява и тази длъжност.

Когато съм на „Корен”, като че ли се подмладявам, адреналинът си е у мен. Рутината я има, но всяка една огнева позиция е с различни особености. А младите ни колеги черпят опит от нас, отбеляза старши сержант  Кръстев.

Проведено бе и тактическо учение с бойни стрелби на батареята на капитан Константин Бъчваров от състава на първи артилерийски дивизион. Командирът на дивизиона подполковник Александър Младенов, който бе и ръководител на това учение, сподели, че за него излизането на полигон „Корен” е върхът, кулминацията в подготовката на артилеристите. „В пункта за постоянна дислокация и близките райони се подготвяме, но тук може да участваме в бойни стрелби и да покажем това, което поддържаме като способности. От 22 години идвам на „Корен” поне един път в годината. Фокусът на подготовката ни и на всички тренировки на полигона е насочен към полковото учение през май следващата година“, подчерта подполковник Младенов.

И както е по традицията през годините, полевата подготовка на „Корен” приключи с двудневна тренировка по стрелба и управление на огъня на артилерийската група. Действията в тази тренировка наблюдаваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и полковник Петър Кръстанов –  началникът на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в Командването на Сухопътните войски. Накрая бе извършено и екологично възстановяване на района. Трябва да се отбележи, че при полевото лагерно обучение строго се спазваха всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването, министъра на отбраната и указания на началника на отбраната. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани