Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изказване на ливански министър предизвика криза в отношенията на Ливан със Саудитска Арабия и Бахрейн

[post-views]
Изказване на ливански министър предизвика криза в отношенията на Ливан със Саудитска Арабия и Бахрейн

Напрежение се разрази между Саудитска Арабия и нейният съюзник Бахрейн, от една страна, и Ливан, от друга, заради изявления на ливанския министър на информацията, критикуващ интервенцията на ръководената от Рияд военна коалиция в Йемен, обобщават световните агенции.

Властите на Саудитска Арабия и Бахрейн поискаха посланиците на Ливан на тяхна територия да ги напуснат до 48 часа. Рияд освен това извика своя посланик в Ливан за консултации. Саудитска Арабия реши също така да спре вноса на всички ливански стоки и предупреждава, че още мерки ще бъдат взети в момент, в който Ливан изживява тежка икономическа криза и се нуждае от всякакви постъпления.

Поводът за всичко това стана изказване на ливанския министър на информацията Жорж Кордахи. В интервю, излъчено по катарската телевизия Ал Джазира и записано на 5 август, преди той да стане министър, той осъжда агресията на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства срещу Йемен и се обявява в защита на бунтовниците хуси. Кордахи определя като абсурдна войната, водена от 2015 г. в Йемен от военната коалиция в подкрепа на йеменското правителство и казва, че е време тя да спре. Кордахи добавя, че хусите, подкрепяни от Иран, се защитават от външна агресия и че техните къщи, села, техните сватби и погребения са бомбардирани от коалицията.

Рияд определи тези изявления като клеветнически и каза, че те накърняват усилията на коалицията. Саудитска Арабия допълни, че тези изявления не са в „хармония с историческите отношения между Бейрут и Рияд.

Премиерът на Ливан Наджиб Микати и президентът на страната Мишел Аюн казаха, че изявлението на Кордахи не отразява официалната позиция на Бейрут и подчертаха стремежа си към укрепване на дружеските отношения и сътрудничеството със страните от Съвета за сътрудничество в Залива. Самият Кордахи заяви в сряда, че думите му са отразявали лично мнение, преди да бъде назначен за ливански министър на 10 септември.

Жорж Кордахи е близък до християнското движение Марада, съюзник на шиитската групировка Хизбула. Саудитска Арабия смята подкрепяната от заклетия й враг Иран Хизбула за терористична организация. Отношенията между Рияд и Бейрут са обтегнати през последните месеци, тъй като според Саудитска Арабия Хизбула на практика контролира Ливан.

Очаква се, че сега подобни мерки срещу Ливан могат да вземат и други страни, които са членове на Съвета за сътрудничество на арабските страни в Персийския залив.

Цялата ситуация поставя ливанския премиер Микати в затруднено положение, още повече че Ливан разчита все още на потенциална финансова помощ от страните от Залива, за да съживи своята тежко засегната от кризата икономика.

Бейрут обяви, че дълбоко съжалява за решението на Рияд и се надява, че саудитското ръководство ще прояви мъдрост и ще го преосмисли.

Полемиката породи коментари в социалните мрежи и те показаха пък политическите разделения в Ливан между про и анти саудитски сили.

Бившият ливански премиер Саад Харири заяви, че Хизбула е отговорна за разрива на Ливан със Саудитска Арабия и други страни от Залива.

Ливанският външен министър Абдула Бу Хабиб обаче заяви, че създалата се ситуация не е криза и допълни, че тя може да бъде разрешена по пътя на диалога. Той каза, че iформира група, която да се опита да поправи отношенията с Рияд.

А министърът на информацията на Йемен Муамар ал Иряни упрекна Кордахи, че е пропуснал да спомене и за издевателстватd на хусите.

Във войната в Йемен загинаха десетки хиляди души, повечето от които цивилни, а милиони хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани