Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрийски дипломат е заподозрян в разгласяването на секретни документи, свързани с отровата Новичок

[post-views]

Високопоставен австрийски дипломат, отзован наскоро от поста си, е заподозрян във връзка с изтичане на поверителни документи, свързани с невротоксичното вещество Новичок и аферата Скрипал. Това твърдят австрийски медии, цитирани от Франс прес.

Йоханес Петерлик, посланик в Индонезия, е освободен от поста си в средата на октомври след започването на „правна процедура“ срещу него, посочи австрийското външно министерство, запитано от АФП.

Властите не съобщават подробности за обвиненията срещу дипломата, бивш генерален секретар на министерството от 2018 до 2020 г.

Но според вестниците „Пресе“ и „Стандард“, запознали се със съдебно нареждане, през октомври 2018 г. Петерлик е предал поверителни документи на бивш австрийски таен агент, обвинен в шпионаж в полза на Русия.

Разследващите се опират на видеозапис, на който бившият разузнавач показвал въпросните папки, и на редовните контакти на последния с дипломата, чийто телефон и компютър били иззети през септември.

Австрийските власти получили досието от Организацията за забрана на химическите оръжия със седалище в Хага и Петерлик поискал да се запознае с него.

„Нанесени са вреди на международното сътрудничество в разузнаването“, изтъкват разследващите, цитирани в „Пресе“.

Документите съдържат данни за формулата на Новичок, невротоксично вещество, разработено с военни цели през съветската епоха. Също и сведения за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през март 2018 г. в Солсбъри, Англия.

Следственото дело е образувано първоначално в рамките на шумния скандал Уайъркард през 2020 г. Тогава едноименната германска компания призна, че 1,9 милиарда евро, вписани в счетоводните й книги, не съществуват. Това доведе до поевтиняване с над 98 процента на акциите на борсата. Основателят и бивш шеф на компанията – австриецът Маркус Браун, и още двама бивши директори бяха обвинени по-специално в измама.

Друг висш служител от дружеството, също австриец – Ян Марсалек, издирван от правосъдието, решил да впечатли свои търговски партньори и през 2018 г. им показал в Лондон папките на Организацията за забрана на химическите оръжия, чийто австрийски произход бил удостоверен с бар код, пише австрийският печат.

Репутацията на Австрия – неутрална страна от ЕС, но много близка до Русия, вече от години е помрачена в очите на държавите от НАТО заради свързани с австрийци скандали.

Източник: bta.bg

Избрани