Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Глазгоу започва КОП26 – среща на високо равнище на ООН за промените в климата

[post-views]

Световните лидери се събират днес в шотландския град Глазгоу, за да се опитат да ускорят усилията за овлядяване на климатичните промени, пише Асошиейтед прес.

Засега усилията на международната общност са безрезултатни, климатът на Земята става все по-топъл, а метерологичните явления – все по-екстремни, предупреждават учени и правителствени представители.

В 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата ще участват представители на 120 държави. Дискусиите ще продължат до 12 ноември. През същия период ще се състоят 16-ата конференция на страните по Протокола от Киото и третото съвещание на участниците в Парижкото споразумение, посочва ТАСС.

По данни от наблюдения на Междуправителствената експертна група по проблемите на климата, водени от 1850 г., през последните 100 години климатът на Земята търпи кардинални промени. Сред основните предпоставки за това е влиянието на човека и неговите дейности върху атмосферата. Изсичането на горите и използването на горива като петрол, въглища и газ увеличава концентрацията на парникови газове в атмосферата, което е една от причините за глобалното затопляне.

С цел консолидиране на усилията за намаляване на въздействието върху климата и на свързаните с това рискове са приети редица документи.

Ключово значение имат Рамковата конвенция на ООН, Протоколът от Киото и Парижкото споразумение.

Конвенцията, влязла в сила през 1994 г., бе първият международен документ, затвърдил принципа за сътрудничество с цел смекчаване на негативните последици от климатичните промени. Крайната й цел е „да се постигне стабилизиране на концентрациите на парникови газове в атмосферата на ниво, което да не допуска опасно антропогенно въздействие върху климатичната система“. Днес конвенцията обединява 196 страни и ЕС.

През 2005 г. влезе в сила Протоколът от Киото като допълнение към конвенцията. Като негова цел бе заявено от 2008 до 2012 г. да се намалят емисиите на редица промишлени газове с 5,2 на сто в сравнение с нивото от 1990 г. Към него се присъединиха 191 държави и ЕС. Това бе първото глобално споразумение за опазване на околната среда, базирано на пазарни механизми за регулация – за всяка страна бяха определени квоти за емисии на вредни вещества с правото да ги продаде, ако не ги използва.

Парижкото споразумение за климата, сменило в края на 2020 г. Протокола от Киото, провъзгласи като цел да не се допусне глобалната средногодишна температура до 2100 г. да превишава доиндустриалното равнище с повече от 2 градуса по Целзий, както и да се вземат мерки затоплянето да остане в рамките на 1,5 градуса. По данни на ООН, в момента средната температура е с 1,1 градуса над показателите от 1850-1900 г.

Според документа отговорност за намаляване на емисиите от парникови газове поемат всички държави независимо от степента на икономическото им развитие. Страните участнички – в момента 191 държави и ЕС, самостоятелно определят политиката си в тази сфера.

Очаква се по време на конференцията в Глазгоу страните да съгласуват програма за финансово подпомагане на развиващите се държави за въвеждане на възобновяеми енергоизточници и компенсиране на щетите от климатичните промени, както и да договорят икономически механизми, включително правила за международна търговия със сертификати, даващи право на отделните страни да продават излишъка от националните си квоти за емисии на вредни вещества.

Американски климатични активисти вчера хвърляха димки в Глазгоу в цел да привлекат вниманието на държавните и правителствените глави, които пристигат за форума на ООН, предаде Франс прес.

Очаква се през идните две седмици на „Джордж Скуеър“ – централен площад в Глазгоу и традиционна точка за изразяване на гражданско недоволство, да се проведат множество демонстрации на климатични активисти. Броят им може да достигне 100 000 по време на основни събития в програмата на конференцията, планирани за 5 ноември, по оценки на организаторите.

В навечерието на форума градът бе залян от силни дъждове и много улици в центъра бяха наводнени. Всекидневието на местните жители допълнително е затруднено от установения широк периметър за сигурност, а мнозина са разтревожени, че проявата може да доведе до нов скок в случаите на коронавирус.

Източник: bta.bg

Избрани