Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На срещата на Г-20 бе одобрен минимален корпроративен данък от 15 процента

[post-views]
САЩ искат Русия да бъде изключена от Г20

Лидерите на най-големите икономики в света подкрепиха днес налагането на минимална данъчна ставка върху корпорациите, съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението, постигнато на срещата на върха на Г-20 в Рим, цели установяване на международни данъчни правила, за да не могат мултинационалните компании да избягват данъчно облагане чрез регистрирането си в офшорни територии.

Финансовите министри от групата на 20-те най-развити държави се споразумяха през юли за минимален корпоративен данък в размер на 15 процента. Официалното му одобрение на днешната среща бе очаквано.

Сделката е за по-малка минимална ставка от това, за което президентът на САЩ Джо Байдън призова първоначално, а именно 21 процента. Все пак Байдън изрази удовлетворението си. „Тук на Г-20 лидерите, представляващи 80 процента от световния БВП, както съюзници, така и конкуренти, обявиха ясна подкрепа за минимална глобална данъчна ставка“, написа той в „Туитър“. „Това е повече от обикновена данъчна сделка – това е дипломация за преоформяне на световната икономика и за изпълнение на обещанията ни към нашите народи“, добави той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани