Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа публична поява на мистериозния върховен лидер на талибаните

[post-views]

Върховният лидер на талибаните, молла Хайбатула Ахундзада, който никога не се е появявал официално на публично място, откакто оглави движението през 2016 г., е взел участие снощи в церемония в Кандахар, предаде Франс прес.

„Командирът на вярващите, шейх Хайбатула Ахундзада, се появи на голямо събрание в прочутото медресе Хакимия и говори в продължение на 10 минути пред храбрите войници и възпитаници“, съобщи правителството и подкрепи думите си с аудиозапис.

На записа се чува неясно как той произнася молитви и благословии.

Според местен източник Ахундзада е пристигнал в това ислямско училище с конвой от две коли. Взети са били строги мерки за сигурност и е било забранено снимането.

След като дълго пазеха в тайна къде се намира той, талибаните съобщиха през септември, че Ахундзада живее в Кандахар и че скоро ще има публична изява.

До момента, в който наследи през 2016 г. убития при удар с американски дрон молла Ахтар Мансур, Ахундзада бе относително неизвестен и се е занимавал повече със съдебни и религиозни въпроси, отколкото с военни маневри.

Щом дойде на власт, той получи клетва за вярност от лидера на „Ал Каида“ Айман аз Зауахири. Като върховен лидер Ахундзада отговаря за запазването на съюза в ислямисткото движение на фона на вътрешните борби за влияние.

Източник: bta.bg

Избрани