Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия: ЕС и СЗО отказват да признаят успеха на „Спутник V“

[post-views]

Русия обвини ЕС и СЗО в съзнателни спънки на ваксината ѝ срещу коронавирус „Спутник V“, предаде ТАСС.

Директорът на Центъра „Гамалея“ Александър Гунцбург заяви в събота, че служители от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) съзнателно отказват да забележат успеха на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“.

„Кампанията за ваксинация показа, че „Спутник V“ върши чудесна работа за защита на тялото от широк спектър от щамове на коронавирус. Служителите на EMA и отчасти СЗО не искат да видят това“, каза Гунцбург в интервю за „Вечерняя Москва“

Освен това той отбеляза, че различията в европейското и руското законодателство също водят до забавяне на одобрението на продукта.

Припомняме, че ваксината беше регистрирана в Русия на 11 август 2020 г. и стана първата в света официално регистрирана ваксина срещу коронавирус. В момента препаратът е регистриран в 70 държави с общо население от 4 милиарда души, но все още не е получил одобрение на EMA за употреба в Европейския съюз.

По отношение на тази руска ваксина позицията на Европейската комисия остава непроменена. Държавите от Общността, които я използват (например Унгария), имат право да издават европейски цифрови сертификати за ваксинация за него, но останалата част от ЕС може или не може да приеме тези документи по свое усмотрение.

На 1 октомври руският здравен министър Михаил Мурашко след среща с генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че всички пречки пред регистрацията на „Спутник V“ от световната организация са отстранени. Към днешна дата СЗО е препоръчала 7 ваксини за спешна употреба, а още 13 лекарства, включително „Спутник V“ и „Epivaccorona“, са в различни етапи на проучване.

Русия обяви по-рано този месец, че ще допълни комплекта документи за ЕМА, а вчера настоя СЗО да признава ваксините ѝ.

Източник: news.bg   

Избрани