Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и ЕС постигнаха споразумение по спора за митата

[post-views]

Съединените щати и Европейският съюз постигнаха споразумение за уреждане на дипломатическия си спор за наложените по времето на Тръмп мита върху стоманата и алуминия, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС с твърдението, че чуждестранните продукти, произведени от американските съюзници, са заплаха за националната сигурност. Това доведе до ответни мита от страна на европейските държави върху произведени в САЩ мотори, бърбън, фъстъчено масло и дънки, наред с други стоки.

За постигнатото споразумение съобщиха съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, постоянната търговска представителка на САЩ Катрин Тай и министърката на търговията Джина Раймондо. Те казаха, че митата няма да бъдат премахнати изцяло, но известно количество европейска стомана и алуминий ще бъдат внасяни в САЩ безмитно.

„Успяхме да постигнем споразумение, съгласно което ЕС ще отмени ответните си мита“, каза Раймондо. Споразумението ще гарантира, че „всичката стомана, внасяна в САЩ от Европа, е произведена изцяло в Европа“, добави тя.

Не се уточнява какво количество стомана ще бъде допускано безмитно в САЩ. Запознати със сделката източници, пожелали анонимност, съобщиха на Ройтерс, че годишни обеми над 3,3 милиона тона ще бъдат обмитявани.

„Споразумяхме се със Съединените щати да сложим край на търговските си разногласия за стоманата и алуминия“, каза в „Туитър“ еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес.

Цените на стоманата скочиха над три пъти през последната година до над 1900 долара за тон. Индустрията изпитва трудности да отговори на ръста на търсенето след отмяната на наложените заради ковид локдауни, а това допринесе за инфлацията.

Европа изнасяше по около 5 милиона тона стомана годишно за САЩ преди наложените ограничения през 2018 г.

Източник: bta.bg

Избрани