Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трима млади френски алпинисти изчезнаха в Непал

[post-views]

Трима млади френски алпинисти от експедиция в Непал са в неизвестност и на място е изпратен спасителен екип. Това съобщи днес в комюнике Френската федерация на алпинистките и планинарските клубове (FFCAM), цитирана от Франс прес.

Младежите са част от Националната група за отличен алпинизъм (GEAN), обединяваща най-добрите сред алпинистите от федерацията. Заедно с други млади спортисти те заминали на 30 септември за Кумбу – местност в района на Еверест, за да изкачат няколко върха, високи между 5000 и 6000 м, разположени южно от Ама Даблам (6814 м).

Тримата започнали на 24 октомври изкачване на един от върховете край Ама Даблам, а телефонна връзка с тях била осъществена за последен път на 26 октомври.

Хеликоптер, нает от федерацията, забелязал вчера при разузнавателен полет „следи от изкачване и остатъци от голяма лавина от предната страна“. „Днес на мястото е изпратен хеликоптер със спасителен екип, за да се опитат да открият евентуални оцелели“, посочва FFCAM.

Шефът на GEAN Стефан Беноа заяви пред регионалнотофренско издание „Дофине либере“, че е „шокиран, опустошен също като цялата група“. Според него тримата изчезнали се отделили от осемчленна група и предприели самостоятелно изкачване, но закъснели и тогава федерацията изпратила хеликоптера.

Тримата може би са отнесени от лавина; утре непалски спасители ще отидат на мястото – прогнозата за времето е добра и може да се действа, добави той.

Според в. „Хималайън таймс“, близо до един ледник в подножието на Ама Даблам тази сутрин са били забелязани палатки и алпинистка екипировка.

Служител от министерството на туризма заявил пред вестника, че тези алпинисти са започнали изкачването, без да получат необходимото разрешение.

„Още не сме наясно колко души са изчезнали“, заяви за АФП Анг Норбу Шерпа, председател на непалското сдружение на планинските водачи. Негов петчленен екип ще започне издирване утре, увери той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани