Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Военноинвалидите възстановяват забравени ритуали и празници

[post-views]
Военноинвалидите възстановяват забравени ритуали и празници

Спирдон Спирдонов

Правят го заедно с Българската православна църква, Националния военноисторически музей, Министерството на отбраната и други военно-патриотични организации.

Всяка година в първата събота от ноември, преди Св. Архангел Михаил, се отслужва панихида и се отдават военни почести на падналите в боевете за Отечеството български воини. Така е в София във Военния мавзолей-костница, така е във всеки град и село. Така е и зад граница, където има български военни гробища и паметници и наши сънародници, които ги почитат.

Добре е да помниим началото и тези, които го поставиха. Думата ми е за възстановяването на дълголетната традиция, която е прекъсната преди повече о шест десетилетия. И за първостепенната роля на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) през 1990 г. за възраждането й. Впрочем тази военно-патриотична организация има и други заслуги за съхраняване на историческата ни памет, но за тях по-късно.

Съвсем естествено на нас, военноинвалидите и военнопострадалите, се паднаха честта и отговорността да възстановим ритуала, казва днешният председател на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев. От архивите на организацията и от печата научаваме, че през 1990 г. от Съюза изпращат съобщение до медиите, чрез което канят всички близки и роднини на загиналите и починалите войскови чинове, както и гражданите на София на подготвената от тях панихида във Военния мавзолей-костница в кв. Орландовци. Съобщението за самото отбелязване е публикувано във  вестник „Народна армия” от 5 ноември 1990 г. Панихидата е предобед във Военния мавзолей-костница.

Ние, Българската православна църква и Националният военноисторически музей бяхме организатори на паметното събитие, си спомня младши лейтенант Велчев. Тогава началник на музея е подполковник Петко Йотов, който държи емоционална реч. Председателят на СВИВП полковник от запаса Илия Илиев, военноинвалид и ветеран от Втората световна война, завършва речта си с призива „Никога повече война!”. След панихидата е отворен за поклонение и Военният мавзолей-костница, където са положени костите на 3687 българи, загинали в Сръбско-българската война 1885 г. и във войните 1912–1918 г. Постепенно инициативата се подкрепя от държавни институцици и неправителствени организации и историята записва, че през 1992 г. ритуалът е възстановен от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. На този ден отдаваме почит, подчертава младши лейтенант Велчев, мълчим и се опитваме да проумеем как българите преди нас са съумели въпреки трудности, недоимък, поражения да се обединят и да се покажат народ, да отстоят пред несгодите на историята и принудителното ни поробване. Министерствто на отбраната се включва във възродения ритуал през 1993 г. Слово произнася тогавашният председател на Съюза доц. д-р Витан Анчев. Там са още премиерът проф. Любен Беров, министърът на отбраната Валентин Александров, генерали и офицери, депутати, ветерани и запасни.

И Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, е възстановен по инициатива на Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните в България (През 1993 г. с Постановление на Министерския съвет 6 май е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия. – Б. р.) Инциативният комитет за това честване под ръководството на председателя на Съюза  полковик от запаса Илия Илиев заседава на 10 април 1992 г. в сградата на Военноисторическия музей – на бул. „Скобелев”. Участват още представители на: Съюза на ветераните от войните, Съюза на възпитаниците на Военните на Негово величество училища, Българска офицерска легия „Раковски”, Общонародно сдружение „Мати Болгария”, Военоиздателски комплекс „Св. Георги Победоносец”, ВМРО–СМД, Отечествения съюз, Съюз на тракийските дружества, Общонародния комитет „Васил Левски”, Съюз „Истина”, Общобългарския съюз „Отец Паисий”, Ансамбъла на българската армия, Светия Синод, Военноисторическия музей и Министерството на отбраната, съобщава в. „Българска армия” в броя си от 10 април 1992 г.  Решението е  „Още на 4 май от 19,30 ч. в зала „България” Ансамбълът на Българската армия да изнесе тържествен концерт „Стари военни маршове”, а на следващия ден в Централния военен клуб от 18,30 ч. да се състои тържествено събрание концерт.

На 6 май 1992 г. в интервю за в. „Българска армия”, бр. 242 със заглавие „В деня на храбростта крепне единството на народа и войската” на председателя на организацията и на Инициативния комитет за честването полк. Илия Илиев заявява „ Ние сме убедени, че възраждането на този празник ще съдейства за укрепването на единството между народа и войската. Затова ще работим с всички сили и занапред.”  Така бе възстановен и 6 май – Денят на храброста и празник на Българска армия.

Очаквайте нови инициативи от нас, заявява в края на разговора ни младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и други членове на ръководството на военно-патриотичната организация на Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница в столицата.

В памет на загиналите в мирно време военнослужещи За да не останат забравени онези, които отдадоха живота си за осигуряване на националната отбрана и изграждането на Българската армия в мирно време, централното и местните ръководства на Съюза подеха инициатива за изграждане на паметни плочи на загиналите военнослужещи и починалите военноинвалиди. Такива плочи вече има в градовете Горна Оряховица, Ловеч, Троян, Тетевен, Добрич, Бяла Слатина, Сливен, Видин, Своге, Хасково. Има готовност и в други населени места. Те са факт благодарение на активното сътрудничество и доброто взаимодействие между ръководствата на дружествата „Военноинвалид” и местните общински власти. Първата паметна плоча бе открита през 2010 г. в Горна Оряховица. На проведеното неотдавна заседание на комисия „Военни паметници“ на Областната администрация в София председателят на Съюза предложи такъв паметник да бъде изгрден и в столицата.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани