Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ученията на САЩ и други страни в Черно море проучват ситуацията при евентуална атака на Киев в Донбас, обяви Москва

[post-views]
Рига и Талин обявиха, че гонят десетки руски дипломати; Москва се закани да отвърне

Ученията на САЩ с участието на други страни в Черно море представляват проучване на предполагаемия театър на бойните действия при евентуална подготовка на Киев да реши със сила конфликта в Донбас. Това заяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Според ведомството в тези учения на американските ВМС и военни контингенти от България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна се планира „задействане на тактическа, патрулна и стратегическа авиация“. В изявлението на министерството се казва, че САЩ формират „многонационална групировка от въоръжени сили“ в непосредствена близост до границите на Руската федерация.

В акваторията на Черно море пребивават ескадреният мининосец „Портър“ с управляеми ракети, танкерът „Джон Лентал“ и щабният кораб „Маунт Уитни“ от ВМС на САЩ, се казва още в документа. В него се подчертава, че в случая е налице „извънпланова дейност на САЩ“ и че подобни действия са дестабилизиращ фактор в региона, като една от целите им е военното усвояване на територията на Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани