Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдът на ЕС потвърди: Солената глоба на Google от близо 2,5 млрд. евро

[post-views]
Съдът на ЕС потвърди: Солената глоба на Google от близо 2,5 млрд. евро

Американската компания Google ще трябва да плати наложената и от ЕС глоба от 2,42 милиарда евро по обвиненията за нарушаване на анти-монополното законодателство. Това реши Съдът на ЕС, който като последна инстанция отхвърли внесено от американската компания обжалване.

През 2017г. ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение при онлайн търсенето, защото е давала незаконно предимство на своя услуга за сравняване на цени в интернет, пред други аналогични сайтове.

Съдът на ЕС освен, че призна правотата на комисията да обвини американската компания, потвърди и наложената глоба от близо 2 и половината милиарда, които Google ще трябва да плати на куп. Това е най-голямата глоба налагана на американска компания оперираща в ЕС, коментират експерти.

Това нее първия път, в който Общият съд на ЕС се произнася по антитръстово дело, заведено от ЕК и насочено срещу технологичен гигант.

Миналата година вишната съдебна инстанция отсъди в полза на ирландското правителство, което ЕК обвини, че e предоставило данъчно предимство на Apple и поиска от компанията да плати 13 милиарда евро.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани