Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пехота и танкисти заедно в боя

[post-views]
Пехота и танкисти заедно в боя

На полигон „Корен” се състоя тактическото учение „Отбранителен щит-21” на военни формирования от Сухопътни войски

Цончо ДРАГАНСКИ, Светлозар СТОЯНОВ

От Плевен, от Шумен, от Сливен и от Горна Оряховица със собствен и железопътен транспорт на полигон „Корен” пристигнаха военни формирования, за да проведат ротни тактически учения с бойни стрелби и батальонното тактическо учение „Отбранителен щит-21”. Голяма част от военнослужещите идваха за първи път на този митичен полигон, други си припомняха минали тук безсънни дни и нощи. Престоят на „Корен” бе десетина дни, без да бъде включвано времето за пътуване от гарнизоните до полигона и обратно до пунктовете за постоянна дислокация.

В ученията от 3 до 11 ноември участваха повече от 500 военнослужещи и над 100 единици бойна и обслужваща техника. Те бяха от 4-ти механизиран батальон – Плевен, и 29-и механизиран батальон – Шумен, от Единния център за начална подготовка (ЕЦНП), от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, и от 59-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е) – Горна Оряховица.
През първите дни на полигона се състояха ротни тактически учения с бойни стрелби. На две от ротите, тези с командири капитаните Христо Върбанов и Мартин Иванов, ръководител бе командирът на 4-ти механизиран батальон подполковник Калоян Стоянов. Командирът на 29-и механизиран батальон подполковник Георги Георгиев пък ръководеше учението на ротата с командир капитан Ангел Узунов. По хълмовете на „Корен” се извършваха маньоври с бойните машини БМП-23. Към всяка рота бяха придадени взводове с танкове Т-72 от ЦПС. Своите специфични действия извършваха химиците от 29-и батальон за ЯХБЗ и Е. Водеше се стрелба от непознати до този момент позиции…

И дойде време за тактическото учение „Отбранителен щит-21“ на 4-ти механизиран батальон с командир подполковник Калоян Стоянов. Той бе усилен с танковата рота на капитан  Христо Атанасов. Действията на танкистите бяха контролирани от заместник-командира на ЦПС полковник Данчо Николов и заместник-командира на 61-ви танков батальон майор Веселин Василев.

Темата на „Отбранителен щит-21“ бе „Отбрана на механизиран батальон при провеждане на отбранителна операция”. А като основни цели бяха повишаването на полевата натренираност на щабовете и формированията, както и планирането и провеждането на отбранителни бойни действия в национален формат.
Първоначално бе извършен марш в две колонии – на верижната и автомобилната техника, до района за бойно използване. Зает бе батальонният район за отбрана. Формированията бяха построени в два ешелона – две механизирани роти в първия, а във втория –    механизирана и танкова рота. Позициите бяха маскирани и оборудвани. Подавани бяха различни ситуации от директора на „Отбранителен щит-21“ полковник Иван Вълев – заместник-командир на ЕЦНП.

На следващия ден „противникът” извърши агресия. Механизиран взвод посрещна авангарда на настъпващите и ги принуди да спрат. Подходиха главните сили на отбраната и откриха огън. След това бяха извършени действия по изтегляне на два междинни рубежа. Създадени бяха условия за контраатака. Възстановена бе целостта на отбраната.

След завършването на „Отбранителен щит-21“ заместник-началникът на Щаба на Сухопътните войски полковник Васил Енчев заяви, че учението е преминало при добра организация и е постигнало целите, за които е било планирано и проведено. И допълни, че то е допринесло за повишаване на полевата натренираност на личния състав от 4-ти механизиран батальон, а също така и на щаба на батальона при управлението и интегрирането на собствените и придадените формирования в общата схема на воденето на отбранителни бойни действия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани