Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министрите на отбраната от ЕС обсъдиха в Брюксел Стратегическия компас на Съюза

[post-views]
Министрите на отбраната от ЕС обсъдиха в Брюксел Стратегическия компас на Съюза

Министрите на отбраната от ЕС обсъдиха в Брюксел Стратегическия компас на Съюза

Министърът на отбраната Георги Панайотов участва в двудневното заседание на Съвет „Външни работи/Отбрана“, което бе открито вчера в Брюксел. Първият проект на новия стратегически документ на Европейския съюз – Стратегическият компас, бе във фокуса на съвместната среща на министрите на отбраната и министрите на външните работи в рамките на заседанието на Съвета. След повече от година дискусии министрите очертаха основните насоки в развитието на европейската сигурност и отбрана за следващите десет години. Създаване на нов инструмент за бързо реагиране при кризи, развитие на военните и цивилните способности, инвестиране в ключови технологии и иновации, способности за киберотбрана и стратегия за космоса са сред най-амбициозните цели.

Министър Георги Панайотов приветства добре формулираната стратегическата визия за сигурността и отбраната на ЕС. Той подчерта важността на редовното актуализиране на анализа на заплахите и подкрепи развитието на способностите на Съюза. Министър Панайотов наблегна на принципа на единодушие при вземане на решения и постави приоритет на страните от близкото съседство с акцент на Западните Балкани и Източното партньорство. Като отбеляза посочените амбициозни цели в документа, той призова за политически и практически реализъм.

През втория ден на срещата министрите на отбраната обсъдиха ролята на Европейската агенция по отбрана за развитие на иновативния капацитет на Съюза, като подкрепиха създаването на Европейски хъб за иновации. Те разгледаха и тренировъчните мисии на Съюза в Мали, ЦАР, Сомалия и Мозамбик и очертаха мерки за подобряване на тяхната ефективност. Министър Панайотов акцентира върху значението на Стратегическите комуникации на ЕС за увеличаване на обществената подкрепа към ръководените от Съюза мисии и операции, както и за ограничаване на негативния ефект от дезинформацията. Той потвърди българската подкрепа за установяване на съветническа и тренировъчна мисия на ЕС в Украйна в подкрепа на системата за професионално военно образование.

На сесия с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг бяха обсъдени области за развитие на сътрудничеството между двете организации. Сред тях са новите технологии, влиянието на климата върху сигурността, устойчивостта, дезинформацията и др. Приемането на нова съвместна декларация за сътрудничество ЕС-НАТО ще очертае пътя за разширяване и задълбочаване на взаимодействието между двете организации.

Източник: mod.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани