Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият бомбардировач B-21 Raider ще бъде база за дронове и при бойни мисии ще ги управлява

[post-views]
Новият бомбардировач B-21 Raider ще бъде база за дронове и при бойни мисии ще ги управлява

Новият бомбардировач ще се превърне в своеобразна база за дронове.

Официалният представител на въоръжените сили на САЩ Франк Кендъл информира, че перспективният бомбардировач B-21 не само ще може да „хвърля бомби върху врага“, но и ще стане своеобразна база за дронове от различни модификации и ще ги управлява по време на сложни военни операции. Съобщава изданието Bloomberg.

Новите функции на стратегическия бомбардировач B-21 Raider са отчасти свързани с необходимостта да се оправдае строителството на голям брой от тези самолети за нуждите на американската армия и значителното финансиране по тази програма. В същото време се твърди, че използването на B-21 като „команден пункт“ за БЛА трябва да бъде „нов начин да се създаде главоболие на врага“.

Забележителен е фактът, че при този метод на приложение дроновете няма да заемат „драгоценно пространство вътре в самия бомбардировач“, а ще бъдат изстрелвани от наземни бази и ще комуникират с B-21 непосредствено във въздуха.

Според Кендъл, бомбардировачът ще действа като „куотърбек, който управлява безпилотните системи“ и ще има по-големи възможности за бойни мисии благодарение на дронове, които могат да изпълняват не само разузнавателни функции, но и да атакуват врага със собствени въоръжения.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани