Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атакуваха с ракети американска база в Сирия след изтегляне на американски конвой

[post-views]
Удариха американска военна база в Сирия

Американската база Хараб ал Джайр, намираща се в провинция Хасеке в Сирия, бе подложена на ракетна атака. Това съобщи във вторник сирийската информационна агенция SANA, цитирана от ТАСС.

Най-малко пет ракети са били изстреляни по военно летище в базата Хараб ал Джайр, която се използва от американските сили. Няма данни за жертви или материални щети по базата.

Два конвоя от над 100 американски превозни средства прекосиха границата и тръгнаха от сирийската провинция Хасеке към Ирак.

Според агенцията първият конвой се състои от 40 военни превозни средства, вторият – 70. Началната точка е американската база в Хараб ал Джаир. Според агенцията сигурността на движението на конвои през сирийска територия е осигурена от американски военни хеликоптери, а на земята – от формирането на кюрдския алианс „Сили на демократична Сирия“ (СДС).

В началото на ноември най-големият конвой от американски сили бе изпратен в Ирак от същата база. Състоеше се от около 270 превозни средства за различни цели.

От 2015 г. насам американското командване създаде девет бази в Североизточна Сирия, а разположените там войски помагат на СДС в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

По-рано вчера руски военни в Сирия са започнали да патрулират по линията на разграничение между земите, контролирани от въоръжените сили на Русия и международната коалиция, оглавявана от САЩ.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани