Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна притеснена: контролираните от Русия сили повишават бойната си готовност

[post-views]
Британското разузнаване оцени динамиката на руските загуби във войната с Украйна

Контролираните от Русия сили в Източна Украйна повишават бойната си готовност и са провели мащабни учения. Това обяви военното разузнаване на Украйна, информира „Ройтерс“.

Киев и страните от НАТО изразиха безпокойство, че движението на руски войски близо до границите на Украйна може да проправи пътя за рязка военна ескалация. Русия твърди, че няма такива планове и обвини Украйна и САЩ в подклаждане на напрежение.

Подкрепяните от Русия сили в Донбас в Източна Украйна се сражаваха с украински войници в конфликт, в който според Киев са загинали 14 000 души от 2014 г. насам.

Русия „повишава бойната готовност на руските окупационни сили на временно окупираната територия в Донецка и Луганска области“, се посочва в изявление на украинското министерство на отбраната, визирайки Донбас.

Ученията, които са започнали вчера, включват мобилизирани запасняци, се казва в съобщението.

Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия вчера сравни сегашното напрежение с усилената подготовка до кратката война от 2008 г., в която руските сили смазаха тези на съседна Грузия.

Американски официални лица са заявили пред „Ройтерс“, че остава неясно дали руският президент Владимир Путин е решил какви действия да предприеме.

Никой от официалните американски представители не е казал, че очакват предстояща атака, но са отбелязали, че руските движения сочат към изграждане на криза.

Те са посочили, че Вашингтон се надява да предотврати конфликта, като изгради международен консенсус относно заплахата, повишавайки възможността за потенциални санкции, ако Москва реши да действа.

По-рано Кремъл заяви, че американски медии, които предположиха, че Русия е готова да атакува Украйна, се използвали в дезинформационна кампания.

Началникът на военното разузнаване на Украйна каза пред изданието Military Times този уикенд, че Русия има над 92 000 войници, струпани около украинските граници и се подготвяла за атака до края на януари или началото на февруари.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани