Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал ще управлява Румъния

[post-views]
Генерал ще управлява Румъния

Либерали и социалдемократи правят коалиция, Николае Чука – премиер

Либералите и социалдемократите, остри съперници в последните години на политическо противопоставяне в Румъния, съставиха кабинет заедно, за да излезе страната от политическата криза след вот на недоверие. Това решение, постигнато след сложни преговори, трябва да извади Румъния от безизходицата, продължаваща два месеца. Центристката коалиция начело на страната се разцепи през есента в момент на тежка здравна криза заради коронавируса. Между двете партии, които ще имат 65% от местата в парламента, има напрежение още отпреди социалдемократите да напуснат властта преди няколко години. Имаше опит за гласуване на правителство със същото, предимно центристко, мнозинство начело с либералите, но той се провали.

В резултат либералите, етническият унгарски съюз UDMR и социалдемократите обявиха, че правят коалиционно правителство начело с ветерана от войната в Ирак Николае Чука. Той бе предложен за премиер още в края на октомври, но тогава не бе постигнат консенсус за нов кабинет. Вчера правителството на Чука получи одобрението на парламента с 318 срещу 126 гласа. Гласуването бе тайно.

Николае Чука е професионален военен. Участвал е в редица задгранични мисии на румънската армия – в Афганистан, Босна и Херцеговина и Ирак. През май 2004 г. той командва 26-и пехотен батальон, известен като „Червените скорпиони“, който влиза в сериозни сражения в иракския град Насирия. През 2010 г. е повишен в чин генерал, а от 2015 г. е началник на Генералния щаб на румънската армия. През есента на 2019 г. Николае Чука минава в резерва и поема поста министър на отбраната, на който остана довчера. Става член на Националлибералната партия и участва в парламентарните избори.

Коалиционното споразумение между либералите и социалдемократите предвижда изключително сложна управленска формула с ротация между двете партии. През юли 2023 г., ако коалицията все още съществува, Николае Чука може да предаде премиерския пост на лидера на социалдемократите Марсел Чолаку.

Наблюдатели отбелязват, че ротацията може да създаде проблем в планирането на бюджета в момент, когато Европейската комисия очаква фискална консолидация заради процедурата за прекомерен дефицит срещу Румъния (вече обявеният социален пакет от бъдещите партньори е твърде щедър – увеличаване на пенсиите с 10% догодина и на детските надбавки). Либералите и социалдемократите са съгласували два отделни екипа на министерствата в зависимост от това, от коя партия е премиерът, и те също биха се сменили през 2023-та. Ротацията ще е през година и половина, а не през две, тъй като една година от мандата на сегашния парламент вече е изтекла.

Германия ще задължи военните да се ваксинират

Германия се готви да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за военнослужещите си, обяви Министерството на отбраната. Арбитражна комисия към ведомството с участието на представители на военния персонал е решила да обяви ваксината срещу COVID-19 в списъка на задължителните ваксини за всички военни. Прилагането на разпореждането се очаква в скоро време. Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер веднага е казала, че подкрепя тази мярка. По този начин германските въоръжени сили ще станат първата институция в Германия, въвела задължителна ваксинация срещу коронавируса.

Най-късно през пролетта всички, живеещи в Германия, ще имат имунитет срещу болестта. Те или ще са ваксинирани, или оздравели, или ще са починали. Това заяви на пресконференция министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Вариантът „Делта“ на коронавируса е толкова заразен, че тези, които нямат ваксина, ще се заразят през следващите месеци и това е неминуемо. „Имунитет се постига винаги. Въпросът е по какъв начин – чрез ваксина или чрез преболедуване“, заяви още Йенс Шпан. Министърът повтори, че правителството препоръчва изрично ваксинацията. 

А в германската съседка Чехия се обсъжда ново законодателство, с което ваксинирането срещу COVID да стане задължително за хората над 60-годишна възраст. Причината е, че тази възрастова група е изложена на най-голям риск да се разболее, каза премиерът Андрей Бабиш, който скоро ще напусне поста. Той добави, че консултативен съвет по здравеопазването вече е препоръчал да се вземе такова решение. Бабиш каза, че в здравното министерство се работи по законопроект за задължително ваксиниране на някои професионални групи, включително здравните работници, полицаите, войниците и пожарникарите. По последни данни в Чехия заболеваемостта на седемдневна база е 1029 на 100 000. Особено висока е в източната част на страната, което наложи армията да помага на претоварените болници.

Русия: Няма да нападаме Украйна

Руската Служба за външно разузнаване (СВР) нарече „абсолютно неверни“ твърденията, че Москва планира инвазия в Украйна, след като няколко западни държави изразиха своята загриженост, предаде „Франс прес“. САЩ предоставят на съюзниците си „абсолютно невярна информация за концентрация на (руски) сили на наша територия с оглед на военна инвазия в Украйна“, се посочва в изявление на СВР, изпратено до руските информационни агенции.

Тези нетипични изявления от страна на руските тайни служби идват на фона на ескалиращото напрежение между Москва и западните страни заради Украйна. САЩ, НАТО и Европейският съюз изразиха през последните седмици дълбоката си загриженост относно придвижването на руски войски около Украйна, където от 2014 г. се води конфликт между Киев и проруските сепаратисти. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън повтори в събота, че САЩ имат „сериозни опасения относно необичайните военни дейности на Русия на границата с Украйна“.

Войната в Украйна, избухнала малко след анексията на Крим от Москва, от 2014 г. досега е отнела живота на повече от 13 000 души. Междувременно руското министерство на отбраната заяви, че американски бомбардировачи са репетирали ядрен удар срещу Русия от две различни посоки този месец. Според Москва самолетите са се доближили на 20 км от руската граница. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва е забелязала значително засилване на активността на американските стратегически бомбардировачи, които по думите му са извършили 30 полета близо до Русия този месец. Той каза, че това е 2,5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година. Според него САЩ са извършили симулация на ядрен удар срещу Русия този месец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани