Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва настоя НАТО да коригира позицията си спрямо Беларус заради военната ѝ интеграция с Русия

[post-views]
Литва настоя НАТО да коригира позицията си спрямо Беларус заради военната ѝ интеграция с Русия

Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви, че западният военен алианс НАТО трябва да коригира позицията си спрямо Беларус, чиято армия, подчерта той, става все по-интегрирана с руските въоръжени сили, информира „Ройтерс“.

Науседа изтъкна на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във Вилнюс, че е притеснен от „пълната военна интеграция“ на Беларус в руските военни структури.

„Това носи нови предизвикателства пред НАТО и НАТО трябва съответно да адаптира своите планове, стратегия и тактика, за да бъде готов да отговори“, настоя той.

Науседа отбеляза още, че Беларус ще продължи да изпробва единството на Запада, след като хиляди мигранти пристигнаха по източните граници на Европейския съюз. Хуманитарни агенции съобщават, че най-малко 13 мигранти са загинали на полската граница след преминаване от Беларус.

ЕС посочва, че кризата е предизвикана от беларуския автократ Александър Лукашенко и е част от „хибридна война“, която Минск води в отмъщение за санкциите на ЕС, наложени в отговор на смазването от Лукашенко на протестите срещу спорното му преизбиране миналата година.

„Не можем да се съмняваме, че режимът на Лукашенко и силите, които го подкрепят, ще продължат да тестват единството на западния свят и способността им да реагират и отблъскват хибридните атаки“, изтъкна Науседа.

Фон дер Лайен каза, че Литва е реагирала по „хуманен и твърд начин“ на кризата и Европейският съюз продължава да я подкрепя, като 200 млн. евро от фондовете на ЕС ще бъдат предоставени на Латвия, Литва и Полша за граничен контрол тази и следващата година.

Столтенберг каза, че лидерите са обсъдили и „необясненото и неоправдано“ военно струпване на Русия близо до Украйна.

„Призоваваме Русия да бъде прозрачна, да намали напрежението и да деескалира. НАТО остава бдителен. Ние сме готови да защитим всички съюзници“, каза той.

Външните министри на страните членки на НАТО ще се срещнат в Латвия във вторник.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани