Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Компанията Thales Australia разработва щурмова пушка от ново поколение

[post-views]
Компанията Thales Australia разработва щурмова пушка от ново поколение

Осигурявайки безопасността на цял континент, австралийската армия, с доста скромните си размери, е най-голямата в Океания и една от малкото в света, които използват булпъп като основен модел стрелково оръжие. Преди повече от тридесет години австралийците приеха локализираната версия на австрийската пушка Steyr AUG, наречена от тях F88. През 2012 г. беше представен модернизираният модел F90, а преди няколко години се появи неговата актуализирана версия F90 BMR (Modular Bullpup Rifle – първата илюстрация долу) с ергономични подобрения и с елиминиране, според уверенията на разработчиците, на проблема с „хидрофобията“.

В най-новата версия на „австралийския австриец“ F90MBR задната част на оръжието е забележимо по-компактна, а клавишът за заключване/освобождаване на пълнителя е дублиран с бутони в основата на приемника на пълнителя и на спусковата скоба (пред лостчето на спусъка ). В допълнение, в този образец са използвани европейските решения за преодоляване на страха от хидратация, присъщ на базовата конструкция на AUG.

Наскоро компанията Thales Australia обяви, че разработва ново поколение индивидуално оръжие с калибър 6,8 mm. Въз основа на проведени предишни изследвания, австралийските военни започнаха работа по бизнес-казус за разработване на 6,8- mm семейство оръжия за близък бой (Close Combat Family of Weapons — CCFOW), което ще стане австралийския еквивалент на следващото поколение оръжия на американската армия (NGSW).

Първоначално се планира бойните части да бъдат оборудвани с новото оръжие, докато военнослужещите, изпълняващи спомагателни функции, ще продължат да работят с 5,56-mm пушки F90. Австралийската версия на подцевния гранатомет GL40 за за пушката F90 се нарича ML40AUS и е наследила от „австриеца“ мерника на гранатомета, който стърчи доста силно встрани (втората илюстрация долу). А това не е най-доброто решение по отношение на видимостта на бойното поле и лекотата на управление на комплекса като цяло.

В рамките на програмата CCFOW се разработват и предлагат нови боеприпаси с калибър 6,8 mm (във високоточни и бронебойни версии) с гилза от материал, „по-съвършен от традиционния месинг“, според цитат от презентацията. Те са способни да издържат на по-високо налягане. Вече е известно, че оръжието ще има конфигурация булпъп и ще отговаря на изискванията на програмата NGSW, включително максимална дължина от 965 mm, максимално тегло 4,1 kg (без пълнител) и интегриран заглушител. Засега малко се знае за перспективния 6,8-mm австралийски булпап, като в откритите източници се среща снимка показваща предполагаемия му външен вид, но към есента на 2021 г. (илюстрацията горе).

В съответствие с военната концепция, новата щурмова пушка ще има органи за управление, подобни на тези при EF88 (F90) с някои подобрения. Според договора Thales Australia трябва да представи новото оръжие за предварителни тестове през третото тримесечие на 2023 г.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани