Информационен център на Министерство на oтбраната

Лукашенко пак играе с „енергийната“ карта, плаши Полша със спиране на доставки

Лукашенко пак играе с „енергийната“ карта, плаши Полша със спиране на доставки

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши, че ще спре руските енергийни потоци към Полша, ако Варшава изпълни заканата си да затвори границата си с Беларус. Той направи това в интервю, дадено за РИА Новости.

“Поляците решили да затворят границата. Добре, да затворят. Не пътуваме много често до Европейския съюз. Днес интересът ни е насочен повече към Русия, Китай и Изтока. А ако аз затворя? Какво ще се случи тогава с потоците от Русия и Китай, които минават през нас?”, попита Лукашенко.

По думите му Русия има затворена южна граница с Украйна, т.е. те няма да преминат през Украйна, а през Прибалтика “път няма”.

“Ето защо, преди да правят изявления, трябва да се замислят”, каза беларуският президент, имайки предвид Полша.

“В ущърб на кого ще затваряте границата? На вас самите? Тогава ще мислите как да купувате енергия от Русия”, продължи обръщението си Лукашенко.

Беларус е в спор с Европейския съюз заради мигрантите, които лагеруват на западната ѝ граница. ЕС обвинява Минск, че е целенасочено транспортира хиляди хора от Близкия изток и ги окуражава да преминат в блока през Полша, Литва и Латвия. Беларус отрича обвиненията.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top