Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавната авиокомпания на Беларус оряза флота си почти наполовина заради санкциите

[post-views]
Държавната авиокомпания на Беларус оряза флота си почти наполовина заради санкциите

Беларуската държавна авиокомпания „Белавиа“ обяви, че е била принудена да намали флота си от самолети почти наполовина, след като Европейският съюз я удари със санкции, информира „Ройтерс“.

ЕС санкционира „Белавиа“ вчера, като я обвини, че докарва мигранти като тактика за дестабилизиране на европейските държави, наказателни мерки, които бяха съгласувани с Вашингтон.

Санкциите означават, че компаниите от ЕС вече не могат да отдават на лизинг самолети на авиокомпанията.

„Поради налагането на ограничения, авиокомпанията е принудена да намали флота си“, се казва в изявление на „Белавиа“, като се добавя, че понастоящем авиокомпанията разполага с 15 самолета.

Тя не уточни кои от предишните ѝ 14 самолета Boeing и 15 Embraer вече не са част от флота.

Към края на миналата година авиокомпанията притежаваше 15 самолета, включително 5 Embraer и 8 Boeing, както и същия брой на лизинг. Един от най-големите доставчици на лизингови самолети за Белавиа е Air Lease Corporation.

„Белавиа“, единствената авиокомпания в бившата съветска икономика с население от 9,5 млн. души, обяви, че планира да възстанови флота си чрез закупуване на самолети, както и чрез лизинг от компании извън ЕС.

На беларуския авиопревозвач беше наложена забрана за летене в по-голямата част от въздушното пространство на Европа след международно недоволство заради приземяването на самолет на Ryanair в Беларус и ареста на дисидент.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани