Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чили узакони браковете между еднополови двойки

[post-views]
Чили узакони браковете между еднополови двойки

Конгресът на Чили прие проектозакон за легализиране на еднополовите бракове – важна стъпка за консервативната южноамериканска държава, идваща като резултат на десетгодишна съдебна битка, пише Ройтерс.

„Днес (вторник, 7 декември – бел.ред) е исторически ден, страната ни одобри еднополовите бракове, още една крачка напред по отношение на справедливостта, равенството, признаването, че любовта е любов“, коментира министърът на социалното развитие на Чили Карла Рубилар след гласуването.

Сенатът и долната камара на чилийския парламент гласуваха с голямо мнозинство във вторник в подкрепа на законопроекта, който беше частично одобрен още през ноември, но Сенатът го върна на комисия за изглаждане на някои неясноти.

Президентът на Чили Себастиан Пинера, който ще напусне поста си през март, подкрепи законопроекта и се очаква скоро да го подпише.

Така Чили е на път да се присъедини към над 20 държави в света, в които еднополовите бракове са законни, включително Аржентина, Бразилия, Колумбия, Коста Рика и Уругвай в Латинска Америка. Страната отдавна има консервативна репутация дори в сравнение с останалите си католически съседи на континента. Въпреки това голямо мнозинство от чилийците вече подкрепят браковете между хомосексуални двойки.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани