Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шампионска лига по футбол – шести кръг

[post-views]
Шампионска лига по футбол – шести кръг

ГРУПА „А“

Отборът на Пари Сен Жермен постигна убедителна домакинска победа с 4:1 над Брюж в последния си мач от група А на Шампионската лига. С главна роля за успеха бяха Килиан Мбапе (2′, 7′) и Лионел Меси (38′, 76′ – дузпа), които вкараха по два гола, а този за белгийците беше отбелязан от Матс Риц (68′). Парижани още преди мача си бяха осигурили участие в елиминациите на турнира, но въпреки това се представиха много силно тази вечер. Белгийците пък приключиха участието си в Европа през този сезон.Макар и това да е мач без значение за отбора, Маурисио Почетино заложи на силен състав. Той предприе цели седем промени в единайсеторката, с която парижани направиха реми 1:1 с Ланс в Лига 1. Титулярните си места запазиха капитанът Маркиньос, Марко Верати, Анхел Ди Мария и Меси. Последните двама, както и Мбапе, оформиха атаката на тима тази вечер. Най-известното име в състава на гостите от Брюж беше това на вратаря Симон Миньоле, но техният противник трябваше да внимава с белгийските национали Ханс Ванакен и Шарл де Кетелар, който игра в нападение заедно с Ноа Ланг.

РБ Лайпциг си осигури участие в елиминационната фаза на Лига Европа, след като победи Манчестър Сити с 2:1 у дома в двубой от последния кръг на битката в група „А“ на Шампионската лига. Доминик Собослай (24′) и Андре Силва (71′) дадоха добър аванс на „червените бикове“. Рияд Марез (76′) върна едно попадение, след което обаче гостите останаха с човек по-малко заради червен картон на Кайл Уокър и не успяха да избегнат поражението, което е второ за тях в групата. Английският шампион не бе особено мотивиран, защото още в предишния кръг си бе гарантирал първото място. На втора позиция с точка по-малко остава Пари Сен Жермен. Лайпциг завърши със седем пункта, докато Брюж остана на последно място с 4. Предишният двубой между Манчестър Сити и Лайпциг се превърна в истинско голово зрелище, в което „гражданите“ спечелиха с 6:3 на „Етихад“.

ГРУПА „В“

Испанският първенец Атлетико Мадрид ще играе на 1/8-финалите на Шампионската лига, след като спечели визитата си на Порто с 3:1 след голове на Антоан Гризман (56′), Анхел Корея (90′) и Родриго де Паул (90+2′) за мадридчани и попадение от дузпа на Серджо Оливейра (90+6′ – дузпа) за „драконите“. Мачът ще бъде запомнен и с много грозните сблъсъци между футболистите и треньорите на двата тима на терена. Така Атлетико стигна до заветното второ място в група В с актив от едва 7 точки. Порто завърши трети с 5 спечелени пункта и ще участва в Лига Европа напролет, след като по същото време лидерът Ливърпул надви последния Милан.

Ливърпул завърши битката в група „В“ на Шампионската лига, определяна още след изтеглянето на жребия като „група на смъртта“, с шест победи от шест мача. Тази вечер мърсисайдци, които играха в състав, изграден предимно от резервни играчи, обърнаха с 2:1 Милан на „Сан Сиро“ и по този начин оставиха „росонерите“ на дъното в групата. Лидерът в Серия „А“, който пък бе притиснат от кадрови проблеми, поведе с гол на Фикайо Томори (29′), но в хода на целия мач създаде твърде малко и не успя да защити амбициите си да се класира за елиминациите. Ливърпул изигра доста спокойно двубоя, но въпреки това успя да стигне до обрат след голове на Мохамед Салах (36′) и Дивок Ориги (55′), който се разписа във втори пореден мач. Мърсисайдци завършиха с пълен актив от 18 точки, ставайки първият английски отбор с подобно постижение, докато Дявола остана на дъното с едва четири пункта. По същото време Атлетико Мадрид спечели директната битка с Порто за второто място и също ще се класира на 1/8-финалите. Португалският отбор пък ще играе в Лига Европа през пролетта.

ГРУПА „С“

Отборът на Аякс приключи груповата фаза на Шампионската лига с победа с 4:2 в зрелищен мач с гостуващия Спортинг (Лисабон). И двата отбора ще играят на елиминациите на турнира, като амстердамци ще го направят като водач в група С. Головата фиеста започна още в 8-ата минута, когато Себастиан Але се разписа от дузпа за десетия си гол в турнира през сезона. Така той се присъедини към Кристиано Роналдо като единствените двама играчи с гол във всичките шест двубоя от една групова фаза на ШЛ. Нуно Сантош изравни за гостите в 22-ата минута, когато с воле засече центриране на Бруно Табата. В 42-ата минута обаче Антони пресече пас на Гонсало Инасио, след което се разходи в наказателното поле и върна преднината на домакините. Техният аванс набъбна в 54-ата минута, когато Давид Нерес беше точен с шут по земя. Само четири минути по-късно Стивън Бергхаус също вкара своя гол по подобен начин. В 78-ата минута Табата оформи крайния резултат с невероятен шут. Така Аякс спечели група С с пълен актив от 18 точки и стана едва деветият отбор с това постижение в историята на турнира. Спортинг остана втори с 9 спечелени пункта, като изпревари Борусия (Дортмунд) само заради статистиката в преките мачове помежду им. Последният Бешикташ така и не записа нито една точка.

Борусия (Дортмунд) се съвзе след загубата в „Дер Класикер“ и прекъсна серията си от три поредни загуби в Шампионската лига, след като разби с 5:0 Бешикташ на „Сигнал Идуна Парк“. И преди този мач бе ясно, че „жълто-черните“ ще завършат на трето място в група „С“ и ще играят напролет в Лига Европа. Въпреки това обаче Борусия се позабавлява в последния си мач в Шампионската лига за този сезон. Бешикташ пък стана първият отбор, който губи и шестте си мача в груповата фаза на Шампионската лига, след АЕК Атина през 2018 година. Донийл Мален откри резултата, а след това Марко Ройс и Ерлинг Холанд вкараха по два гола за гръмката победа. За гостите стана още по-трудно в 43-тата минута, когато останаха с човек по-малко.

ГРУПА „D“

Реал Мадрид победи Интер с 2:0 в последния си мач от група „D“ на Шампионската лига и по този начин окончателно си гарантира, че ще завърши като победител в групата. „Белият балет“ сломи съпротивата на своя съперник с два красиви гола, отбелязани от Тони Кроос в 17-ата и Марко Асенсио в 79-ата минута. Съперниците на „Сантиаго Бернабеу“ направиха атрактивен мач , като гостите могат да съжаляват, че не постигнаха по-добър резултат, тъй като показаха доста добра игра, особено през първото полувреме, когато бяха по-добрият от двата тима. „Нерадзурите“ завършиха срещата с човек по-малко на терена, след като Николо Барела си изпроси глупав червен картон в 64-ата минута за удар без топка срещу Едер Милитао. В крайна сметка те ще се задоволят с второто място в групата. Карло Анчелоти бе избрал да даде шанс на Лука Йович в атака на мястото на контузения Бензема, като той си партнираше с Родриго и Винисиус Жуниор в предни позиции. В средата пък действаха Тони Кроос, Каземиро и Лука Модрич.

Отборите на Шахтьор (Донецк) и Шериф (Тираспол) не излъчиха победител в срещата помежду си от група „D“ на Шампионската лига. Мачът в Киев завърши при резултат 1:1, като гостите се добраха до точката в добавеното време и така попречиха на съперника си за запише поне една победа в турнира. Домакините бяха по-добрият отбор през първото полувреме и създадоха доста положения, а в 24-ата минута Соломон нацели гредата. Шахтьор откри резултата в 42-ата минута, когато Кривцов изведе Фернандо в наказателното поле, той овладя с гръб към вратата, обърна се и успя да търкулне топката покрай вратаря за 1:0, материализирайки превъзходството на своя тим през първото полувреме. Две минути по-късно и Додо отправи страхотен шут от воле и разтресе напречната греда. Гостите обаче показаха характер и се добраха до изравняване в добавеното време. В 93-ата минута топката бе свалена с глава от Бруно за Бобан Николов, първият удар на северномакедонеца не се получи, но при втория опит той успя да отбележи за 1:1. Така Шериф завършва на 3-ото място в групата със 7 точки и продължава напролет в Лига Европа. Шахтьор пък този път разочарова, като не записа нито една победа в групата и отпада като последен с 2 спечелени точки.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани