Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВВВУ и МУ – Плевен обучават парамедици за помощ по въздуха

[post-views]
ВВВУ и МУ – Плевен обучават парамедици за помощ по въздуха

Красимир МИТОВ

ВВВУ „Г. Бенковски” и Медицинският университет в Плевен ще си сътрудничат в обучението на парамедици за действие в извънредни ситуации и за подготовката им в летателен режим за оказване на първа помощ. Това стана ясно, след като началникът на ВВВУ „Г. Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски и ректорът на плевенския Медицински университет (МУ) професор д-р Добромир Димитров подписаха договор за съвместна работа и взаимопомощ по обучението на студентите и курсантите.

В работната среща участваха и полковник доц. д-р инж. Асен Маринов, заместник-началник по учебната и научната дейност на ВВВУ, доц. д-р Соня Иванова, заместник-ректор по учебната дейност, доц. д-р Цветелина Валентинова, заместник-ректор по качество на обучението и акредитация на МУ.

Събитията в последните години при възникналите аварии, катастрофи и бедствия в планините показаха колко важна и необходима е бързата, неотложната и своевременната помощ при спасяването на човешки животи. Затова и реализирането на проекта за обучението на парамедици при действие в извънредни ситуации и особено за подготовката им в летателен режим за оказване на първа помощ е на дневен ред.

„Вече има закупени четири вертолета за медицинска помощ – казва бригаден генерал Радойски, остава да бъдат осигурени и с професионален екипаж, защото не всеки с медицинско образование е подготвен да действа и във въздушен полет. МУ в Плевен и нашето училище могат да извършат това обучение. Решението ни е да осъществим тази идея. Залагаме на 120 учебни часа за авиационна подготовка при транспортиране и оказване на помощ с въздушен транспорт. Предстои ни много работа, но като иноватори в тази област сме длъжни да направим всичко, за да бъде привлекателна професията на парамедика.”

Проф. д-р Добромир Димитров е убеден, че все повече се налага нуждата от обучение на професионални кадри за здравни грижи и че е крайно време всички нормативни документи да бъдат приведени в действие.

Дейността на парамедиците е много близка до тази на спасителите, смята бригаден генерал Радойски. Изграждането на шест летателни площадки за медицинските вертолети ще допринесе за бързото и така необходимо медицинско спасяване по въздуха. Предвижда се една от летателните площадки да бъде развърната в района на Плевен, а на територията на страната да действат шест вертолета – три в Северна България и три в Южна България.

Полк. доц. д-р инж. Асен Маринов заяви, че учебният отдел на училището е създал всички условия за пълноценното обучение в придобиването на професионални навици и умения на курсантите. Имаме необходимия лиценз за обучение както на инженерно-техническия състав, така и за пилотите, заяви той.

В края на срещата бригаден генерал Радойски заяви, че изграждането на Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО) в сградата на бившето училище „Марин Дринов” в Плевен може успешно да реши въпроса за обучението не само на парамедиците, но и на лекарите от различни специалности.

Най-ново

Единична публикация

Избрани