Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началото: Режат с плазма стоманата за първия нов кораб

[post-views]
Началото: Режат с плазма стоманата за първия нов кораб

Атанас ПАНАЙОТОВ

Бъдещите два плавателни съда ще участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС

Церемония по поставянето на началото на строителството на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG се състоя в Кораборемонтния и корабостроителен завод  „МТГ-Делфин” – Варна, на 3 декември. С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораба, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. Те ще заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

Церемонията се състоя в специално построеното за производството на двата бъдещи кораба хале. Тя е традиционна за всяко начало на строителство на кораб в новите времена. Като представители на Възложителя присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Сред официалните гости бяха областният управител на Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, представители на морския бизнес, флотски ветерани, правителствени и неправителствени организации.

Развитието на проекта бе представено от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG Дирк Малговски и на „МТГ–Делфин“ Светлин Стоянов.

Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Ефтимов, контраадмирал Михайлов, господата Малговски и Стоянов.

Проектът за строителството на двата кораба, който ще се изпълнява във Варна и в който ще се включат и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили от десетилетия насам. С изключение на няколко малки кораба – рейдови миночистачи, построени в Царево и в Бургас в края на 80-те години, нашият Флот не е получавал нови бойни кораби от 1941 г. насам. И това, по стечение на обстоятелствата, отново са кораби, построени от „Люрсен“.

В отговор на журналистически въпрос адмирал Ефтимов потвърди, че продължават преговорите за закупуване на две подводници втора ръка за ВМС на преференциална цена. Засега преговорите вървят успешно. „Подводницата не е само наша стара слабост, но това ни е и приоритет. Приоритет е във връзка със състоянието на сигурността в широкия Черноморски регион, особеността на Черно море като театър на евентуални бойни действия. Ние работим България да има подводница. Да, тя ще бъде втора ръка, но се надяваме да осигурим такава опция, с която, ако днес България се връща на картата на военното корабостроене, скоро да се върнем и върху картата на подводното плаване“ – бе категоричен началникът на отбраната.

Моментът е исторически за ВМС

Адмирал Емил Ефтимов:

„Моментът е исторически за ВМС и за Българската армия. Това е не само начало на технологичен процес, това е началото на необратим процес за модернизацията на българските ВМС. Както е записано в договора, първият кораб трябва да бъде спуснат на вода до края на 2025 г. Пред нас стои отговорната задача да превърнем скъпо струващия ресурс на държавата, в отбранителен потенциал. Затова е поставена задачата на командира на ВМС да започне планомерното формиране на екипажите, които да участват в процеса на строителството на кораба. За да може той да бъде усвоен и със спускането му на вода за кратки срокове, екипажите и корабите да придобият първоначални бойни и оперативни способности. Бъдещите плащания по договора са гарантирани – планирани са в бюджета. Следващото плащане е през януари догодина“.

Контраадмирал Кирил Михайлов:

 „За нас днес е много щастлив ден. Това, което досега беше бъдещи планове, сега вече се реализира на практика. Благодарение на усилията на много хора днес бяхме свидетели на началото на разкроя на корабостроителната стомана. Ще се радвам, ако през 2025 г., така, както е планирано, ние приемем първия кораб в строя на ВМС. Имаме много работа дотогава: преди всичко подготовката на екипажите – сформирането и обучението им. Този кораб е сложно техническо съоръжение, което изисква съвсем друго ниво на знания и подготовка. Мисля, че ВМС разполагат с добър потенциал. Базата, върху която градим, е солидна. Сигурен съм, че ще се справим с тази задача. Правим всичко възможно, за да поддържаме сегашните ни кораби в добро техническо състояние. В момента фрегатата „Дръзки“ изпълнява задачи в Средиземно море. Нито една от задачите, които са поставени пред ВМС, не е останала неизпълнена независимо от възрастта на корабите, с които оперираме“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани