Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън и Путин не се разбраха за Украйна

[post-views]
Байдън  и Путин не се разбраха за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин разговаряха около два часа по защитена видеовръзка във вторник на фона на ескалиращо напрежение между Русия и Украйна. В изявление Белият дом съобщи, че Байдън е изразил „дълбоката загриженост” на САЩ и европейските им съюзници от струпването на руски войски около Украйна и е дал да се разбере, че „САЩ и съюзниците им ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“. Байдън също така е потвърдил подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и е призовал за деескалация.
Путин е влязъл в срещата, търсейки гаранции от Байдън, че НАТО никога няма да се разшири, за да включи Украйна, предаде „Асошиейтед прес“. Американците и техните съюзници от НАТО предварително бяха заявили, че искането на Путин не е добро начало.

Путин е призовал да не се прехвърля „върху раменете на Русия” отговорността за ескалацията на ситуацията около Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл. В съобщението се отбелязва, че преобладаващо място в разговора са заели проблемите, свързани с вътрешната украинска криза и липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения от 2015 г.
Лидерите са се съгласили техните представители да влязат в консултации по тези чувствителни въпроси, обобщиха от пресслужбата на Путин. Съобщението на Белия дом потвърждава това, като отбелязва, че Вашингтон възнамерява да води консултациите „в тясна координация със съюзници и партньори“.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Байдън е казал на Путин, че ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ и съюзниците им ще отговорят с икономически мерки. Съливан посочи още, че САЩ не смятат, че Путин е взел решение дали да нахлуе в Украйна. Той добави, че САЩ биха отговорили положително на очаквания натиск от страна на съюзниците за разполагане на американски сили в случай на руска инвазия в Украйна. „Сега ние сме готови да направим неща, които не направихме през 2014 г., ако Русия нахлуе в Украйна”, посочи той. Съветникът отбеляза, че САЩ продължават да доставят отбранителни продукти на Украйна.

Междувременно американските законодатели предвидиха мерки за възпиране на Русия. Те са включени в проектозакона за отбраната на САЩ. Сред тях е отпускането на $300 млн. за украинската армия.
В сряда Байдън разговаря по темата за отношенията с Русия със западни лидери, а за вчера се очакваше да го направи с източни. Идеята е президентът да разкаже за контакта си с Путин на източноевропейските държави от т. нар. Букурещка деветка, „съставена от съюзници от източния фланг на НАТО, за да чуе мнението им за сегашната ситуация по сигурността”. Сред тези държави е и България. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани