Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия вдига минималната легална възраст за брак на момичетата

[post-views]
Индия вдига минималната легална възраст за брак на момичетата

Индийското правителство одобри предложение за увеличаване на минималната възраст за сключване на брак за жените от 18 на 21 години. Активисти за човешките права обаче са разделени в мненията си за мярката, пише Al Jazeera.

В момента минималната възраст за сключване на брак за мъжете е 21 години, а за жените – 18 години. Решението за вдигането ѝ за момичетата е взето по време на заседание на кабинета в сряда. Сега правителството вероятно ще внесе изменение в Закона за забрана на детските бракове от 2006 г.

По време на речта си по случай Деня на независимостта през август миналата година министър-председателят на Индия Нарендра Моди спомена предложението, като заяви, че правителството „е постоянно загрижено за здравето на дъщерите и сестрите ни“ и че те трябва да се омъжват на подходяща за това възраст.

„С развитието на Индия пред жените се откриват възможности за висше образование и кариера. Налице са императиви за намаляване на коефициента на майчина смъртност, както и за борба с недохранването. Целият въпрос за възрастта на момичето, което влиза в майчинство, трябва да се разглежда в тази светлина“, коментира и министърът на финансите Нирмала Ситхараман.

Работната група на високо равнище, в която участваха представители на министерствата на здравеопазването, на правосъдието и на развитието на жените и децата, подкрепи предложението, като препоръчва жената да е навършила 21 години по време на първата си бременност. Според доклад на ООН от 2017 г. обаче 27% от индийските момичета биват омъжени, преди да навършат 18 години.

Ранджана Кумари, директор на базирания в Ню Делхи Център за социални изследвания, заяви, че приветства решението на правителството и добави, че иска възрастта за сключване на брак за двата пола да бъде еднаква.

„Сега отговорността на правителството и политическите партии трябва да бъде да започнат да работят за промяна на начина на мислене в обществото, защото това няма да стане само с приемането на закон. Трябва да гарантираме, че момичетата завършват образованието си и имат възможност да работят, ако искат“, коментира Кумари пред Al Jazeera.

Активистката и политик от Комунистическата партия на Индия Кавита Кришнан обаче смята, че решението на кабинета е „много погрешно“ и „проблематично“.

„Това е ход, който по същество има за цел да контролира още повече автономията на жените. Вече беше атакувано правото на жените да сключват брак по свой избор, а сега то ще се ограничи още повече, защото ще получи законова санкция“, казва тя.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани