Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Артилеристът се завърна

[post-views]
Артилеристът се завърна

Спирдон СПИРДОНОВ

Добър и грамотен избор за министър на отбраната. Това беше най-общият извод от отзивите след назначаването на генерал Стефан Янев в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков през 2017 г. Не само като новина, но и като очакване за справяне с отговорностите се гледаше на факта, че за първи път военен министър става и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност. А по-късно, през 2021 г. и министър-председател на две служебни правителства, когато трябваше да се пази стабилноста на страната

61-годишният бригаден генерал от резерва ще е 23-тият военен министър у нас след 10 ноември 1989 г. (някои са заемали поста и по два пъти, както той например). Той е шестият завършил военно училище. Този факт не може да не се отчете от армейската общественост. Като военен човек професионалната му биография се дели на три периода – тактически, оперативен и стратегически. Последният продължава вече доста години. И като секретар на президента по сигурност и отбрана, и като премиер, и като министър на отбраната.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров” в Шумен със специалност „Земна артилерия” през 1983 г. с квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника. Той е част от випуск „Родопски”. Получава лейтенантските си пагони и дипломата в Смолян след дълъг преход през Родопите, каквито се правеха тогава от всички курсанти випускници. 13 години трупа командирски опит в днешния артилерийски полк в Асеновград. С добра езикова подготовка – немски от училището, а по-късно и английски, продължава службата си в Министерството на отбраната.

След назначаването му в служебното правителство през 2017 г. влезе в Министерството на отбраната като у дома си. Първата му длъжност в административната структура е още от 1996 г. като експерт в дирекция „Международно струдничество”, за да стигне до директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана”. Сега обстановката му е стократно по-ясна. Както казват, едва ли някой служител ще посмее да го излъже за нещо.

Завършил е Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност. С функциите му на вицепремиер по вътрешен ред и сигурност през 2017 г. се свързваше и работата му преди години като началник на департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара – Турция. А днес още повече, след като беше и министър-председател, и секретар на президента.

Определено при министър на отбраната с такава професионална биография спират всякакви упреци за евентуални отклонения в политиката от евроатлантизма. Има и още един много силен факт. В периода 2011–2014 г. ген. Стефан Янев беше аташе по отбраната във Вашингтон, САЩ, т.е. в най-голямата страна – членка на НАТО. Така че дотук със съмненията от този род.

Най-големият плюс на новия министър е, че познава армейските принципи. Външен човек веднага би се хванал с приоритети като купуване на нова техника и въоръжение. Преди четири години обаче той определи като най-важен приоритет хората. И каза: „Основната ни задача ще бъде да работим за повишаване на социалния статус на военнослужещите и цивилните в системата на отбраната, така че да има предсказуемост за кариерното, социалното и всякакъв друг вид развитие”. От последващите му действия разбрахме, че е хванал бика за рогата. Защото това е основният проблем на Българската армия. Каквито и съвременни въоръжения и техника да притежаваме или да се опитваме да придобием – без хората резултатът няма да е добър.

Другият плюс, който му даде шанс за успех, е неговата военна специалност. Артилеристът, ако трябва да ползваме лингвистичния подход в първото слово на тогавашния служебен премиер проф. Огнян Герджиков, е премерена личност. Още от военното училище той е научен много точно да мери, за да не отиде снарядът там, където не трябва. Най-малкото отклонение ще доведе до съпътстващи щети. Още по-лошото е, че би могло да се стигне до приятелски огън, което в политиката е с особени последици. Впрочем типичните качества на човека артилерист видяхме през това лято. Дори и когато правителството трябваше да избира най-правилното поведение при трагичните инциденти в армията или решаването на важни за нацията проблеми в условията на пандемия.

Генерал Стефан Янев е третият военен министър след 1989 г., възпитаник на Шуменското военно училище. Другите двама са ген. Аню Ангелов и Николай Цонев. Моряците са дали двама министри – Димитър Павлов и Ангел Найденов, двама служебни са излезли от ВВС – Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, и един от най-старото училище – „Васил Левски”. Това е армейски генерал Йордан Мутафчиев. А защо го наричам Стефан Янев генерал ли, макар че не е действащ? Ще ви кажа. Генералът е генерал до края на живота си, такъв остава и след него, дори да е бил министър, премиер или президент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани