Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

В българската шевица са закодирани символи с магична сила, казва майсторка на ръчно извезани сувенири

[post-views]
В българската шевица са закодирани символи с магична сила, казва майсторка на ръчно извезани сувенири

През последните години българската шевица се завръща, макар и под нетрадиционна форма – сувенири, бижута и аксесоари. Украшенията са все по-често предпочитани от младите хора и това е радваща тенденция, сподели за БТА председателят на ямболското читалище „Зора-1945“ Татяна Йовчева, която изработва ръчно извезани подаръци с народни мотиви.

По думите й българинът се завръща към корените си, което е най-важното в турболентните времена, в които живеем. Младите хора не просто си купуват украшения, а се интересуват живо от символиката на шевицата. Сред най-харесваните са бижутата – пръстени, гривни, обеци, колиета, следвани от украшенията за коса – фиби, диадеми, а сега и коледните играчки за елха и годишните календари с втъкани шевици. Такива подаръци често отпътуват и за наши сънародници зад граница.

Във всеки мотив на везбата е закодирано послание с магична сила. Неслучайно българката е „заграждала“ с най-широките шевици пазвата си –

мястото на сърцето и душата, мястото което трябва да се пази. Извезването на широката част на ръкавите задържа положителната енергия около тялото. Същата символика носи и мотивът в долната част ризата, която се подава под сукмана на женската народна носия. Някои от мотивите са общи за народите на Балканите, други – характерни български, а трети – специфични за отделните етнографски области у нас. Елховските шевици са най-популярните от Ямболския край, разказва Татяна Йовчева.

Сред семейните символи е „крилатата канатица“, която изобразява мъжкото и женското начало, събрани в съюз. Когато триъгълниците, т.нар. „макази“, се съберат означава годеж, когато се препокрият – семейство, а когато се разклонят с насложени малки триъгълници – даването на живот, децата. Колкото повече фигури се добавят в мотива, понятията се разширяват – семейство, род, народ и т.н.

Сред широко използваните символи са също „пилетата“ и „елбетицата“ – първият носи послание за любов, а вторият показва четирите основни и междинните посоки на света, обяснява още майсторката на везба.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани