Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕМА одобри ваксината на ,,Новавакс‘‘ срещу Ковид-19

[post-views]
EMA одобри бустерна ваксинационна доза за хората на възраст 18 и повече години

Европейската агенция за лекарствата  даде зелена светлина на петата ваксина срещу КОВИД-19 на компанията ,,Новавакс“ за употреба в ЕС. Според производителя, препаратът може да помогне за спечелване на доверието на скептиците към ваксините, заради по-конвенционалната технология на разработка. В същото време, редица държави въведжат нови ограничителни мерки, заради бързото разпространение на Омикрон.

Петата ваксина срещу КОВИД-19 може да спечели скептиците, заради по-конвенционална технология подобна на тази използвана в разработването на десетилетните ваксини срещу хепатит В и коклюш. Освен това препаратът не е необходимо да се съхранява при свръхниски температури. Резултатите от клиничните проучвания показват 90,4% ефикасност срещу заболяването и 100% ефикасност срещу тежки до умерени случаи на инфекцията. От компанията съобщиха, че работят и в посока Омикрон. Индонезия и Филипините вече одобриха употребата на Новавакс, а Япония закупува 150 милиона дози. В същото време, от днес Нидерландия влиза в пълен локдаун до 14 януари. В страната ще работят само магазини от първа необходимост и аптеки. Домакинствата ще могат да отпразнуват предстоящите празници в компанията на още 4 души.

Заради скок на случаите с КОВИД-19, Германия включи Великобритания  в държавите с висок риск от разпространение на вируса. Учените на Острова са категорични, че са необходими по сурови мерки, заради новия вариант.  Нови изисквания и в Австрия и Швейцария. Освен зелен сертификат властите въвеждат и отрицателен PCR тест при влизане в двете държави. Задължителен формуляр с информация къде и за колко време ще отседнат пътуващите пък въвежда съседна Румъния. Новите мерки и въвеждането на задължителна ваксинация в някои държави, отново изкараха хиляди демонстранти на протесни  шествия в Гърция и Белгия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани