Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масови протести в Полша. Хиляди се обявиха против новия медиен закон в страната

[post-views]
Полша иска спешно да купи американски дронове заради нарастващите страхове от Русия, съобщи представител на министерството на отбраната

Полша обхваната от масови протести. Десетки хиляди се обявиха против нов противоречив медиен закон, според който неевропейска компания няма да може да държи контролния пакет акции, в която и да е от медиите в страната. Според критици обаче новият закон е посегателство срещу свободата на словото и демокрацията.

Законът, внесен от управляващата консервативна партия на Закона и справедливост, беше набързо приет от парламента в петък.

Активисти обаче видяха в него поредния опит на властите да заглушат свободата на медии в страната.

Протестите бяха подкрепени и от опозицията, като едно от най-разпознаваемите лица беше бившия председател на ЕС Доналд Тъск, който взе участие на протеста в столицата Варшава, която беше един от над 100 града, имаше демонстрации.

Докато правителството твърди, че законът има за цел да ограничи влиянието на враждебни играчи в полска медийна среда, като Русия, то опозицията вижда опит да се атакува най-голямата частна телевизия TVN24. Медията е собственост на американката компания „Дискавъри“ и често критикува правителството.

Според НПО Репортери без граници от идването на власт на Партията на закона и справедливостта през 2015г досега Полша от 46 позиция е паднала на 64 -та в индекса за свободата на пресата в държавните по света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани