Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ ще бъде изстрелян на 24-ти декември

[post-views]
Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ ще бъде изстрелян на 24-ти декември

НАСА разреши изстрелването на космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на 24-ти декември. Това ще стане от площадката в космическия център Куру, Френска Гвиана с ракета „Ариан 5″. Мисията е на НАСА, Европейската космическа агенция и на Канадската космическа агенция. Телескопът ще наблюдава галактиките в инфрачервения спектър.
Как започва всичкоВсичко започва със „Хъбъл“ преди 30 години. Но учените по света чакат от четвърт век новия телескоп. Не че „Хъбъл“ е по-лош.18-те шестоъгълни огледала са направени от добре понасящия разликите в температурите в Космоса берилий и покрити със злато. Тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра. Те ще образуват „око“ от 25 квадранти метра – 5.5 пъти по голямо от огледалното „око“ на „Хъбъл“. Но и 62 процента по-леко от него.

За най-новата научна придобивка на човечеството
Огледалата на „Джеймс Уеб“ ще се фокусират автоматично, благодарение на специални мотори в конструкцията. Системата разполага и с невероятно прецизен и може би най-скъпия стабилизатор на изображението. С „Джеймс Уеб“ учените искат да изследват най-старите звезди, галактики, които са се появили след Големия взрив най-рано. Изображенията ще бъдат толкова слаби, че на модерния телескоп ще му трябват 4 часа за експозиция. Ще търсят и потенциално обитаеми планети. „Този телескоп ще ви изпрати по- далече във времето с няколко стотин милиона години, почти половин милиард години. И ще можем да видим ясно обекти, които на сегашните снимки от „Хъбъл“ изглеждат като малка светулка. Така ще актуализираме снимката на космическата история. А колкото по- далече във времето поглеждаме, толкова по-добре виждаме фазите от началното развитие на Вселената“, това казва Айми Ло, един от инженерите на компанията, построила телескопа за НАСА, разказва пред американската телевизионна програма „60 минути“:

„Това беше най-сериозното предизвикателство. Да се конструира защита, който да е достатъчно добра за оптиката, огледалата и електрониката. И в същото време да бъде достатъчно голямо и леко. Петте слоя са направени от мембрана, която прилича на онази, от която правят балоните, пълни с хелий. Първият слой е изложен на директна слънчева радиация. И се нагрява до 110 градуса. Колкото да сварите яйце. От страната на телескопа температурата ще е минус 223 градуса. Разликата е близо 300 градуса през цялото време на експлоатацията. Невероятно е, че това ще става само с петте слоя от тази материя“.

Защо няма варианти за ремонт на телескопа
Бил Оукс, който отговаря за програмата от страна на НАСА, споделя, че ако нещо се обърка с разгъването, има софтуер, който ще разклати конструкцията или ще завърти телескопа по начин, който би трябвало да помогне. Голямата надежда е обаче да няма никакви засечки. Защото, както обяснява професорът Рохиер Уиндхорст от НАСА и Държавния университет в Аризона – няма да има вариант за ремонти.

„За разлика от „Хъбъл“, който беше ремонтиран пет пъти, докато е в космоса, за „Джеймс Уеб“ това не би било лесна задача. Няма да е евтино и би било твърде рисковано. Така че изходната точка за дизайнът му още в началото на 2000-та година беше вместо ремонт „Джеймс Уеб“ да разполага с много резервни части. Затова на него има 6 жироскопа, достатъчно количество механизми, батерии, дори и компютри. И ако някоя от тези системи бъде засегната от малки метеорити, което дори и с „Хъбъл“ за 31 години не беше толкова често…тогава ще има резервна система, част, която да поеме функцията от развалената.

Но за „Джеймс Уеб“ въпросът е с горивото. То ще свърши след 10 до 40 години. Така със сигурност в този период от 10 до 40 години ще ни се наложи да използваме резервните части и системи. Този телескоп просто не е предвиден да бъде ремонтиран. Едно следващо поколение телескопи може би – да. Но не и този“, пояснява още проф. Рохиер Уиндхорст от НАСА и Държавния университет в Аризона.

Телескопът е кръстен на Джеймс Уеб, ръководител на програма „Аполо“, изпратила хора на Луната.

Източник: БНР

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани